"Közel áll hozzám a bonyolult családi háttér témája" - interjú az Ikrek írónőjével, Saskia Sarginsonnal

Nagy megtiszteltetés ért: Az Ikrek írónője, Saskia Sarginson igent mondott a felkérésre, hogy interjút készítsek vele, így remélem ti is annyira örültök neki, hogy jobban megismerhetitek az írónőt, akinek nemrég jelent meg az első regénye Magyarországon, mint én. :)
Az interjú eredeti nyelven itt megtekinthető: X (<- click here for the original, untranslated, unedited version)


Mit tudhatunk rólad? Mivel foglalkozol, mit csinálsz a szabadidődben?
SS: Mindig is írással foglalkoztam. Egy időben az Egészség & Szépség rovatot szerkesztettem női magazinoknál, valamint szabadúszó újságíróként, kreatív szövegíróként és szellemíróként.
Szeretsz olvasni? Ha igen, milyen könyveket?
SS: Imádok olvasni! Nekem, mint írónak ez létfontosságú. Van néhány kedvenc kortárs íróm, például Tessa Hadley és Sadie Jones, de mindenevő vagyok - különböző történelmi szakaszok, különböző műfajok, költészet és valóságon alapuló könyv is jöhet.
Az Ikrek fő témája a család, főképpen a családi problémák. Milyen jelentősége van ennek a témának számodra és miért pont ezt választottad a regény alapjául?
SS: A vérkötelékek, régi történetek, heves érzelmek és a testvérek rivalizálása a családokban érdekes téma, sok lehetőséget hordoz magában. Olyan családból származok, amely nevelőszülőkből, féltestvérekből és mostohatestvérekből is áll. Ezért áll közel hozzám a bonyolult családi háttér témája.
Mesélj egy kicsit a könyvről, amin dolgozol!
SS: A második regényem, a Without you (Nélküled - a szerk.) már megjelent ebook-ban és 
nyomtatásban Júliusban fog megjelenni Angliában. Egy apáról és a 17 éves lányáról szól, akik a tengerben hánykolódnak egy vihar közepén. Az apa túléli, de a lánynak nyoma vész, úgy vélik, hogy megfulladt. Valójában a tenger egy katonai sziget partjaira sodorta Suffolkban, ahol egy ex-katona fogva tartja. A kishúga biztos benne, hogy életben van és eltökélte, hogy megtalálja, de a szülei túlságosan önmagukkal vannak elfoglalva; a kapcsolatuk szétesőfélben van, amire rátesz egy lapáttal a bűntudat és a gyász. A regény idegenekről szól. Olyanokról, akik belépnek az életünkbe és megváltoztatják azt; de azokról az idegenekről is, akik azokban az emberekben rejtőznek, akikről azt hisszük, hogy a legjobban ismerjük őket.
Mind a két eddig ismert könyved, az Ikrek és a Without you is a nyolcvanas években játszódik. Hordoz valamilyen jelentőséget ez az időszak számodra?
SS: A nyolcvanas években nőttem fel, így nosztalgiával gondolok erre az időszakra. Ez volt az az időszak, amikor még nem állt rendelkezésünkre túl nagy technológia, ami ma már magától értetődik, mint az Internet és a mobiltelefonok, így a kommunikáció egészen más volt akkor. A dolgok lassabbak voltak. Könnyebb volt eltűnni, elveszni, tudatlannak lenni. Ez jó kiindulási alap olyan cselekményhez, amely nem működhetne modern környezetben. Abban a könyvben, amin épp dolgozom, eltértem Suffolk és a nyolcvanas évek világától. Két szálon játszódik a cselekmény: az 1930/40-es évek Németországában és a kilencvenes évek Londonjában.
Hogy tudsz egyszerre foglalkozni az írással és gyereket nevelni?
SS: A gyermekeim már kicsit idősebbek; hárman közülük már befejezték az iskolát, így lényegesen könnyebb az írásra koncentrálnom.
Milyen környezetben szeretsz írni leginkább?
SS: Teljes csendre van szükségem az íráshoz; soha nem hallgatok zenét munka közben. Segít, ha mozgok egy kicsit, mielőtt leülök írni - a kutyasétáltatás tökéletes alkalom, hogy végiggondoljam a dolgokat.
A magyar olvasóközönség ebben az évben ismerkedett meg legelső könyveddel, az Ikrekkel. Van valami információd arról, hogy a Without You meg fog-e jelenni hazánkban?
SS: Úgy tudom, jelenleg ezzel kapcsolatban nincsenek terveink. Először hat országban adják ki a könyvet - de sajnos Magyarország nincs ezek között.
Szerinted nehezebb női íróként érvényesülni a mai világban?
SS: Talán régebben az volt, de ma már rengeteg női író van. Én magam is szeretem női írók könyveit olvasni.
Az Ikrek megjelenését pozitív fogadtatás kísérte. Milyen érzés volt, esetleg rosszra számítottál?
SS: Őszintén szólva nem tudtam, mire számítsak. A fogadtatása meglepett és boldoggá tett. Azt hiszem, sokat tanultam önmagamról a könyv megjelenésekor - próbára teszi az embert, ha a könyve a közönség elé kerül. Mindig lesznek negatív vélemények, csak úgy, mint nagyszerű, pozitív vélemények. De azt hiszem, hogy rugalmasabb leszek, mikor a Without you megjelenik.
Ha az egyik gyermeked úgy döntene, hogy követi a példádat, és író lesz belőle, mit tanácsolnál neki?
SS: Kövesd az álmod! Ha szenvedélyesen szeretsz valamit - írás, zene, művészet, tudomány - akkor azzal kellene foglalkoznod. De készülj fel az esetleges elutasításokra és csalódásokra, amik jöhetnek, és használd fel ezeket arra, hogy bölcsebb és erősebb légy általuk. Soha ne add fel!
Hogy kezeli a családod a hirtelen jött sikeredet?
SS:  Boldogan mondhatom, hogy a családom maximálisan mellettem áll. Csak azt bánom, hogy az édesanyám nem érte meg, hogy láthassa az első könyvem megjelenését.
Körülbelül mennyi ideig tart megírnod egy könyvet?
SS: Körülbelül 9-12 hónap. 6-9 hónapig tart, míg megírom és még pár hónap a szerkesztés. Ha elkezdek írni egy könyvet és az általam teremtett világ hatása alá kerülök, képes vagyok abbahagyni minden mást, hogy az írással foglalkozzak.
Milyen érzés volt az első nyomtatásban megjelent könyvedet a kezedben tartani?
SS: Olyan volt, mintha egy kisbabát tartanék -  tele boldogsággal, reménnyel, büszkeséggel, védelmezéssel és alázattal.
Köszönöm szépen! 

Kapcsolódó linkek:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése