C. S. Lewis - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia krónikái #2)


Narnia birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.


A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A NARNIA KRÓNIKÁINAK MÁSODIK KÖTETE: 
Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Narnia egy jéggé dermedt birodalom, ahol örök tél uralkodik, Narnia az ország, amely szabadítójára vár. Egy ódon, vidéki kastély eldugott szobájában áll a titokzatos szekrény, a négy kis kalandor ennek ajtaján keresztül lép be Narnia földjére, amelyet a Fehér Boszorkány tart rabságban. Már minden remény veszni látszik, amikor visszatér Aslan, a Nagy Oroszlán. Elérkezik az igazság pillanata, s megindul a kalandos küzdelem a Jó hatalomra juttatásáért…


~

A sorozat előző kötete (A varázsló unokaöccse) is nagyon tetszett, ám ez a kötet felülmúlta az első részt. Ez talán annak is köszönhető, hogy ez a Narnia Krónikáinak első része, amelyet filmre vittek. Egyébként a filmet a könyv megismerése előtt is nagyon szerettem, olyan mesebeli és varázslatos, és jó volt, hogy a könyv újra elrepített abba az időbe, Narniába. Kicsit újraélhettem a gyermekkoromat és tetszett, hogy a filmadaptáció nem nagyon tért el a könyvtől - ez becsülendő.


Ami megfigyeltem már az első részben is, hogy Lewis teljesen egyedi és különleges módon bánik a szavakkal, és a legtöbb könyvvel ellentétben nem csak leírja a történetet, hanem az olvasóhoz szól, ezt rengetegszer tapasztalhatjuk a könyveiben.

A kedvenc szereplőm a könyvben Aslan és Lucy voltak. Aslan a becsületességet és a jóságot, Lucy pedig a tisztaságot képviseli. Azt sajnálom, hogy Susan szinte semmilyen szerepet nem kapott a könyvben - ha jól tudom, ez a későbbi kötetekben változni fog szerencsére. :)

Az a szereplő, akit nagyon nem kedveltem természetesen a Fehér Boszorkány és Edmund. Edmund nem csak azzal utáltatta meg magát velem, hogy elárulta a testvéreit (mert ez még betudható a Boszorkány hatásának), hanem azzal is, ahogy Lucyval bánt a könyv elejétől fogva.


Nagyon jó kis könyv, csak két problémám volt vele: hogy nagyon rövid, és hogy nem gyermekkoromban olvastam. Most is tetszett, viszont milyen csodálatos lett volna elveszni ebben a mesebeli világban jó 10 évvel ezelőtt. :)

«««««««««« (10/10)

_____________________________
Kiadó: Harmat
Oldalszám: 184
Eredeti cím: The lion, the witch and the wardrobe
Kiadás éve: 2012

A bejegyzés a Harmat Kiadó jóvoltából jöhetett létre

1 megjegyzés:

  1. Én nem is tudtam, hogy ez a történet létezik könyv alakban, hű most kicsit elszégyelltem magam. A filmet nagyon szerettem, legalábbis az elsőt. Lehet, hogy egyszer el fogom olvasni ezt a kötetet.

    VálaszTörlés