Michael Robotham - Élet vagy halál


A rácsok mögött töltött tíz hosszú év után miért szökik meg valaki a szabadulása előtt egyetlen nappal?

Audie Palmer már egy teljes évtizedet lehúzott a texasi állami börtönben, miután beismerte a bűnösségét az egész országot megrázó bűntényben. Tíz évvel korábban fegyveresek kiraboltak egy pénzszállító autót, ám az akció nem a tervek szerint alakult: a hajszában négy ember életét vesztette, és hétmillió dollár nyomtalanul eltűnt. Ennyi pénzért pedig már sokan sok mindenre képesek.

Audie a szabadulása előtti napon azonban eltűnik a cellájából. Mindenki őt keresi – a rendőrség, az FBI, az alvilág, de még magas rangú politikusok is. És ekkor egy másik fegyencnek is titokzatosan nyoma vész ugyanabból a börtönből… Audie viszont nem saját maga miatt aggódik, valaki más életét próbálja megmenteni.


A Fojtott suttogás után eldöntöttem, hogy fogok még olvasni Michael Robothamtól, mert nagyon tetszett, ahogy ír. És meg kell mondanom, hogy az Élet vagy halál is kedvenc lett.

Már a regény alapfeltevése is nagyon tetszik, vagyis hogy miért szökik meg valaki a szabadulása előtt egy nappal a börtönből. Ezen sokat gondolkodtam, mióta tudomást szereztem a könyvről, és a regényben minden értelmet nyert. Nagyon tetszett a történet, amit az író eköré a különös kérdés köré körített, rettentő izgalmas volt.

A szereplők egytől egyig nagyon jól kidolgozottak voltak, főleg Audie-t, Desiree-t és Belitát kedveltem. De azért Moss is szimpatikus volt, az ő szemszögét élveztem a legjobban.

Ez a könyv szerintem tökéletes olvasmány mindenkinek, aki szereti az izgalmas, letehetetlen krimiket. Néhány jelenetnél azt sem tudtam, mit csináljak, úgy izgultam, már tövig rágtam a körmeimet. Az biztos, hogy Robotham tudja kelteni a feszültséget. Mindezek mellett a könyv hatalmas erőssége, hogy megismerhetjük egy ember egész életét, tetteinek okát, hátterét, és eköré épül fokozatosan a jelenbeli cselekmény. Nagyon izgalmas ilyen apró részletekből összerakni, hogy mi miért is történik.

Szereplők

Audie Palmer

Moss

Desiree Furness

Max

Belita

Kedvenc idézetek

"– Mennyit voltál bent? 
– Tizenöt évet. 
– Biztos észrevetted, hogy azóta nagyon sok mindent megváltozott. Fogadok, nem tudod, mi az az iPad meg okostelefon. 
– Azért vigyázzunk, csak börtönben voltam, nem Arkansasban! 
– Akkor azt mondd meg, ki az a Kim Kardashian! 
– Kicsoda?"

"– Valami gond van? – kérdi Desiree. 
– Betették egy centrifugába? Esküszöm, vagy öt számmal összement. 
– Nem, én ekkora vagyok. 
– De annyira kicsi! 
– Tudja, miért baj, hogy kicsi vagyok? 
Moss a fejét ingatja. 
– Mert egész nap seggeket kell bámulnom. 
A férfi rákacsint. Vág egy grimaszt, aztán leül. 
– Ez jó! 
– Ó, egy csomó ilyet tudok. 
– Tényleg? 
– Na, ja, én még az esőt is csak fél órával később veszem észre. De nem, nem vagyok hobbit. Csak sámliról nézek az ágy alá. Taposom a vizet a gyerekmedencében. Létráról mászok az emeletes ágy alsó fekhelyére. (…) Dobbantóról érem csak fel a vécélehúzót. Amikor tüsszentek, beverem a fejem a földbe. És nem, nem vagyok Tom Cruise rokona. – Elhallgat. – Elég lesz ennyi?"


★★★★★★★★★★ (10/10)

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: General Press
Oldalszám: 384
Megjelenés éve: 2015
Eredeti cím: Life or Death

A bejegyzés a General Press kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése