Rosamund Lupton - Drága Tess!




A „Drága Tess!” idehaza a tavaly ősszel indult – és máris több sikerkönyvet listáján tudó – Carta Light-sorozat részeként jelenik meg. Elbeszélője a New Yorkban élő angol Beatrice, akinek vasárnapi ebédjét riasztó hír szakítja meg: édesanyja telefonál Londonból, és közli, hogy Tessnek, Beatrice húgának néhány napja nyoma veszett. A „Drága Tess!” óriási sikerének legfőbb titka az, hogy a regény egyszerre feszültségteli, érzelemgazdag családi dráma és fordulatos, gyomorszorítóan izgalmas detektívtörténet, e két eleve népszerű műfaj igen eredeti és páratlanul ügyesen kivitelezett ötvözete.
●●●



Mostanában egyre jobban kedvelem az olyan könyveket, amelyek gyilkosságokról, bűntényekről szólnak, pedig az én érzékeny kis lelkemnek nem való az ilyesmi, mert az ilyen könyvek után (ugyanez történt A lélek legsötétjénél is) napokig félek elaludni. Most is ez volt a helyzet, de simán megérte. :)

Először nem is gondoltam volna, hogy ennyire komoly történet áll Tess eltűnésének hátterében. Lupton rengeteg útvesztőbe elkalauzolt minket a történet felgöngyölítése közben, mikor már azt hittük, hogy ez az, ez a megoldás, és kiderül, hogy mi is történt valójában, bedob egy gránátot, és minden, amit eddig hittünk, teljesen értelmetlenné válik. Ezért is tetszett annyira: mert egy percre sem hagyta lankadni a figyelmemet.

Nagyon tetszett, hogy két szálon futott a történet: egy a jelenben, ahol Beatrice elmesélte a bűntény felderítésének történetét, és egy abban az időben, mikor az egész bűntény történt. Nagyon bonyolult, nagyon csavaros történet, hihetetlen, hogy egy ember fejéből pattant ki ez a jól megszervezett összeesküvés.

Külön izgalmat hozott a történetbe a génterápia-szál, mert sok érdekes információt tudhattunk meg ezzel kapcsolatban (személy szerint engem mindig is érdekeltek az ilyen dolgok..), és nem kis utánajárást igényelhetett az írónőtől, hogy ilyen részletességgel és szakmaiassággal írja meg a történet ezen részeit.

Hihetetlen még csak bele is gondolni, hogy a gyilkos milyen részletességgel tervelt ki mindent, és olyan izgalmas, hogy ott van előttünk végig az ügy megoldásának a lehetősége, de ha nem sikerülne, akkor is kiderül a végén a gyilkos kiléte, akire szerintem senki nem gyanakodott, és olyan hátborzongató kegyetlenségeket követett el, hogy szörnyű belegondolni is.

A könyv bővelkedett a félelmetes pillanatok mellett szívszorító monológokkal is. A legmeghatóbb pillanat a könyvben az volt, amikor Tess és Xavier temetésén Beatrice elmondta, hogy mi mindent temet el most a húgával és az unokaöccsével együtt.

Aki szereti a krimiket, a levélregényeket, és a szívszorító történeteket, annak mindenképpen kötelező olvasmány! :)

«««««««««« (10/10)

~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eredeti cím: Sister
Kiadó: Cartaphilus (Carta Light széria)
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 368

A bejegyzés a Cartaphilus Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése