Erin Jade Lange - Zsír

Fülszöveg: Minden tervhez, legyen az jó vagy rossz, először is kell az isteni szikra. Egy honlap nem egészen tizenöt perc alatt elkészíthető: szerzünk egy szabad doménnevet, keresünk egy félkész formátumot, átmásoljuk a saját oldalunkra az informatikai abrakadabrát, azután bütykölünk. Zsírnak csak az isteni szikra és tizenöt perc kellett, hogy bejelentse a tervét, mármint hogy szilveszter napján, pontban éjfélkor halálra akarja enni magát az interneten, konkrétan a


www.zsirutolsovacsoraja.com

honlapon. Szánalomra, sértegetésre, esetleg a legtotálisabb közönyre számított, ám kapott helyette egy morbid szurkolótábort, amely nem győzött szurkolni, hogy haljon már meg. És minél hangosabb lesz a „kóros kórus”, annál jobban emlékeztet a népszerűségre, az pedig jó.

De mi lesz, ha lejár az öngyilkosság határideje? Kibírja-e Zsír a következményeket, ha mégsem váltja be, amit ígért? És mit szól majd Anna, Zsír titkos szerelme, akit álnéven hódított meg az interneten, s akit szintén szilveszter éjszakájára hívott randira?


Eléggé megrázó könyvet tart a kezében az olvasó Lange könyvét lapozgatva. Hogy miért?

Egyrészt, mert habár sok szó esik róla, mégsem lehet eleget beszélni a gyerekek egymás ellen irányuló rosszindulatáról. Zsírt az iskolában elkerülik az emberek, belépett a kövérségnek annak a fázisába, ahol már nem csúfolják, és mutogatnak ujjal rá, hanem a távolból szánakoznak rajta. Természetesen ilyenkor felmerül a kérdés, hogy valóban annyira kell-e sajnálni őt? Hiszen biztos nem önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. Viszont nagyon nehéz önfegyelmet gyakorolni, ha valakinek az élet más területein problémái vannak. Erre tanít meg ez a könyv.

Másrészt az öngyilkosság témája alapból felkavaró, főleg, ha egy gyermek más gyermekek miatt akar öngyilkos lenni. A borító teljesen visszaadja a regény hangulatát, metaforikusan jelezve, hogy a sértő szavak, és drukkoló kommentek mind egy-egy szög Zsír koporsójába.

Nagyon izgatta a fantáziámat a Zsír, mert a molyon egyetlen egy értékelést találtam róla, így úgy döntöttem, hogy ezt nem hagyhatom annyiban. Igazából nem értem, hogy miért van ez így, hiszen szerintem egészen egyedi történetről van szó. Sokakban undorodást, és ellenérzést kelt az öngyilkosság, és a kóros elhízottság témája, pláne a kettő együtt, de szerintem pont a kiábrándítás volt a lényege, és a figyelemfelhívás.

Kortalan olvasmányról beszélünk. Hasznos lehet a tini-generációnak, tanulságos, hogy milyen következményei lehetnek a tetteinknek, és egyaránt hasznos lehet a szülőknek is, hogy rájöjjenek, nem az a legjobb a problémás gyermeknek, ha tagadásban élünk. Zsír szülei a tapasztalatlan szülők klasszikus hibáit követik el: az odafigyelés teljes hiánya, túlkompenzálás, alábecsülés. És mikor rájönnek, már túl késő...



«««««««««« (10/10)

~~~~~~~~~~~~~~~~
Eredeti cím: Butter
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 272

A bejegyzés a Ciceró Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése