George Orwell: Állatfarm

Orwell ​​1943/44-ben írott műve – amelynek a szerző a Tündérmese alcímet adta – ténylegesen a sztálini korszak szatírája, a Lenin halálától a szovjet-német megnemtámadási egyezményig terjedő időszakban, de természetesen minden elnyomó, totalitárius rendszerre ráillik. Egy angol farm – Mr . Jones Major-ja – a színhely, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és a maguk igazgatta Állatfarm-on élik először szabadnak, derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket. Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívuma. Visszamenőlegesen megváltoznak, majd feledésbe merülnek az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak eszméi, a Napóleon nevű nagy kan ragadja magához a hatalmat, és – természetesen mindig a megfelelő ideológiai magyarázattal – egyre zordabb diktatúrát kényszerít állattársaira. A kezdeti jelszó pedig – Minden állat egyenlő – érdekesen módosul… A könyvet Ralph Steadman egyedülálló rajzai illusztrálják.



Az Állatfarm már jó ideje rajta van a Kindle-mön angolul, de eddig sosem volt kedvem nekikezdeni, nem volt annyira világos, miről is szólhat, és egyáltalán nem ilyennek képzeltem. De aztán elolvastam a barátnőm erről a könyvről tartott előadását, és meggyőzött, hogy el kell olvasnom. És nem bántam meg.

A történelemtanulás során mindig a diktatúrákat tartottam a legérdekesebbnek. Hogy mi vezérel arra valakit, hogy uralma alá hajtsa a világot, hogy miért engedelmeskedik mindenki az önkényuralomnak, és hogy hogyan is torzul az egész társadalom egy ilyen politikai rendszerben. Szóval nálam ez a téma már alapból telitalálat volt. Orwell nagyon jól döntött, hogy emberek helyett állatokkal "játszatta" el a szerepeket, így még nagyobbat ütött és még durvább volt a cselekmény alakulása. Hiszen az embereknél egyértelmű, hogy vannak gonoszak, számítóak, önérdekből cselekvők és birkaként követők többek közt, de az állatok társadalmában nem feltétlenül ez az első, amire gondolnánk. Szóval nekem ez nagyon tetszett.

Először kicsit meglepődtem, mert azt hittem, hogy a regény nagy durranása, a farm elfoglalása lesz majd a tetőpont, és nem is értettem, miért történik meg ilyen hamar és hirtelen. De rájöttem, hogy ez a könyv nem elsősorban a farm elfoglalásáról szól, hanem hogy a hatalom hogy torzítja el az ember (ebben az esetben az állat) értékeit.

Tetszettek a rejtetten humoros mondatok, a nagy csattanók, a ki nem mondott igazságok és hogy nem csak egy, de 10-15 szereplő személyiségfejlődését is végigkövethettük. Nagyon megdöbbentem a végkifejleten, nem is tudtam hova tenni a dolgokat. Bármikor szívesen újraolvasnám, kedvenc lett.

Kedvenc idézetek
(angolul olvastam, így angolul)

No animal must ever live in a house, or sleep in a bed, or wear clothes, or drink alcohol, or smoke tobacco, or touch money, or engage in trade. All the habits of Man are evil. And, above all, no animal must ever tyrannise over his own kind. Weak or strong, clever of simple, we are all brothers. No animal must ever kill any other animal. All animals are equal.

I do not know when that Rebellion will come, it might be in a week or in a hundred years, but I know, as surely as I see this straw beneath my feet, that sooner or later justice will be done.

Man serves the interest of no creature except himself.

Our labour tills the soil, our dung fertilises it, and yet there is not one of us that owns more than his bare skin.

Képtalálat a következőre: „animal farm tumblr”


Kedvenc szereplő: Boxer
Kedvenc jelenet: Mikor a parancsolatok átírásra kerültek akkor, mikor épp megszegte őket valamelyik vezető.
Utált szereplő: Napóleon

★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése