Jókai Mór: A ​Kráó

Ez az első és egyetlen könyv, amit Jókaitól olvastam. Korábban olvastam már, amikor középiskolában az volt a feladat, hogy bármilyen Jókai könyvről írhatunk házi dolgozatot. Nagymamám gyűjteményéből ez akadt a kezembe, és örülök, hogy így lett, mert imádtam. Rég olvastam, így úgy döntöttem, újraolvasom, és még mindig nagy a szerelem, bár már kevésbé nyűgözött le. Elég rövid történet, tele érdekes gondolatokkal, sokat lamentál a szépség és rútság áldásairól és átkairól, és azt a konklúziót vonja le, hogy a szépség nagyobb átok, ami elsőre furcsán hangozhat, de megmagyarázza és igaza van. Tetszett a főszereplő család felépítése is, és az a sok szövevény és csel, amit beletett a történetbe. Számomra itt-ott volt egy-két felesleges szál, ezeket átugrottam. Viszont szívesem olvastam volna még a Rút leányok asylumáról, sajnálom, hogy ezt nem sikerült jobban kibontakoztatnia, de annak az előzményeit tökéletesen megalapozta.

Szereplők



Kedvenc idézetek

A lélek bakteriumai, amiket még nem lehetett górcső alá venni, a legöldöklőbbek.

Óh, hogy ezeknek a bürokratáknak sincs a hivatalszobán kívül eszük! Ami a rubrikán kívül van, azt már nem értik.

– Asszony! Azzal a leánnyal valami történt. Máskor egyre bohóskodott előttem, most pedig szünetszűntelen sír. Mi bántja? 
– Magam is beszélni akartam már előtted jó uram. Hát tudod, a leány nagyon hamar fejlődött. Az anyjára ütött: én is igen korán kinőttem a gyermekcipőkből. Tizennégy esztendős koromban már hajadon voltam. 
– Hát mi ezen a sírni való? 
– Hát ezzel a korral együtt jár a szívdobogás.

– Irigy vagyok. Azt mondom magamban, mért nem vagyok én olyan szép, mint te? Mért nincs nekem ilyen gyönyörű arcom, termetem, mint teneked? Milyen boldogság szépnek lenni! – Ne hidd azt, leánykám. Az a kútforrása a boldogtalanságnak.
S a rút leányok versengők, összeférhetetlenek. Negyven szép leány között nincs az a vetélkedés, irigykedés, féltékenység, mint negyven rút leány között. Mindenik azt hiszi, hogy a másik mégis csak rútabb, mint ő; kettő meg nem marad egymással egy szobában egy hétig.


★★★★★★★★★☆ (9/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése