Caroline Kepnes - Te

Joe Goldberg, egy kis East Village-i könyvesbolt eladója egy nap úgy érzi, valóra vált az álma, mikor besétál a boltba egy fiatal írópalánta, Guinevere Beck. Beck megtestesíti mindazt, amire Joe valaha is vágyott: gyönyörű, vagány, okos, és hihetetlenül szexi – egyszerűen tökéletes. 
Joe rafinált módon kezdi behálózni Becket, és hála a lány okostelefonjának, Instagram-, Twitter- és Facebook-fiókjának, hamarosan sikerül is közel kerülnie hozzá. De Joe még sokkal többre is képes, hogy hatalmába kerítse rajongása tárgyát. 
És vajon Beck valóban olyan angyali és ártatlan teremtés, amilyennek Joe látja? Vagy ő még sokkal sötétebb titkokat rejteget?

Caroline Kepnes kötete vérfagyasztó beszámoló a könyörtelen, eszelős szerelemről. Betekintést enged egy mániákus elméjébe, hasonlóképp, mint John Fowles híres regénye, A lepkegyűjtő. Perverz módon romantikus thriller, amely az utolsó oldalig izgalomban tartja az olvasót.
~


Ennél betegebb love-storyt még nem látott a világ, és egyetértek a borítón szereplő "Az év legjobb thrillere" címmel - mert tényleg az év legjobb thrillere volt. Alapjaiban rengette meg az emberi természetről alkotott véleményemet, és most már elhiszem, hogy elborultabbnál elborultabb emberek járnak közöttünk. Kepnes nagyszerűen élte bele magát egy pszichotikus férfi észjárásába, és az olvasó idegeit a végletekig borzolta őrjítő fordulataival és amikor azt hitted, innen már nincs tovább, ezt már nem lehet fokozni - bumm - bedobott egy olyan bombát, amit az életben nem láttál volna előre. Imádtam...

Joe Goldberg a legbetegebb szereplő, akiről valaha olvastam, narrációja végig élvezetes és meglepetésekkel teli volt. Érdekes volt belelátni egy ilyen ember elméjébe, elérni a pokol legmélyebb bugyrait szemein keresztül. Egy kis könyvesboltban dolgozik, amiért pluszpont jár az írónőnek - hiszen a cselekmény legnagyobb része itt játszódik, és melyik könyvmoly ne imádna kedvenc helyéről, a könyvesboltról olvasni? Rengeteg volt benne az irodalmi utalás, amiket ki is gyűjtöttem:

Stephen King: Álom doktor 
J. D. Salinger: Franny és Zooey 
Dan Brown: A Da Vinci-kód 
J. D. Salinger: Zabhegyező 
Stephen King: A ragyogás 
Thomas Pynchon: Súlyszivárvány 
Stephen Crane: A bátorság vörös kokárdája 
Don DeLillo: Underworld 
Jack Kerouac: Úton 
Michael Cunningham: Az órák 
Virginia Woolf: Saját szoba 
Charles Dickens: Twist Olivér 
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura 
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho 
David Foster Wallace: Brief Interviews with Hideous Men 
Paula Fox: Desperate Characters 
Paula Fox: Poor George 
Saul Bellow: The Victim 
Pat Conroy: Hullámok hercege 
Virginia Woolf: A világítótorony 
Harold S. Kushner: Amikor rossz dolgok történnek jó emberekkel 
Tim O'Brien – In the lake of the woods 
Charles Bukowski – The capitan is out to lunch and the sailors have taken over the ship 
Tobias Wolff: Old School 
Charles Dickens: Szép remények 
William Goldman: A herceg menyasszonya 
Erich Segal: Love Story
Jonathan Franzen: Javítások

Egy ideig sajnáltam Becket, amiért Joe rászállt, de aztán rájöttem, hogy ő is ugyanolyan beteg, ha nem betegebb, mint a férfi. Ráadásul nagyon idegesítő szereplő: soha nem tudja, mit akar; hazudozik és mindenkivel csak játszadozik. Mindig is úgy gondoltam, hogy az emberek zöme megérdemli a sorsát, és ugyanez vonatkozik Beckre is. Bár az tény és való, hogy a közös jeleneteiket imádtam, tele volt elfojtott érzelmekkel, elsöprő szenvedélyekkel, és mikor együtt voltak, tényleg kifordították a szobát a négy sarkából és egy ideig tényleg elhittem, hogy boldog befejezése lesz a könyvnek. Na de ebbe nem mennék bele, mert akkor hova lenne az izgalom?

Egy szó, mint száz, iszonyatosan elborult történetet olvashatunk, ha kézbe vesszük Caroline Kepnes debütáló regényét, rengeteg káromkodással, felemelő szerelmi jelenetekkel és egy társadalomkritikával, amit egy szociopata fogalmaz meg magában. Tényleg mindenképp olvassátok el!! :)


Szereplők

Guinevere Beck

Joe Goldberg

Benji

Lynn & Chana

Peach Salinger

Dr. Nicky

Karen Minty

Amy Adam

Kedvenc idézetek

"A könyvekkel az a baj, hogy véget érnek. Elcsábítanak. Széttárják előtted a lábukat, és magukba húznak. És te a mélyükre hatolsz, és minden vagyonodat és a külvilághoz fűző kötelékedet az ajtóban hagyod, és jól érzed magad odabent, és nem kell sem a vagyonod, sem a kötelékeid, és ekkor a könyv elpárolog. Lapozol egyet, és nincs már semmi…"

"Chana: Vedd meg! Miért ne? 
Lynn: Csak ne pirosban. És vegyél alá harisnyanadrágot. 
Chana: Viccelsz? Egy kurvás ruhának épp az a lényege, hogy kurvás."

"Te hagyma vagy, Karen pedig maraschino cseresznye, és szeretlek, mert a hagyma bonyolultabb, mint a cseresznye."

"Én ugyanígy vagyok a könyvesbolttal. Tudod, körbejárom, és úgy érzem, mintha ott lenne az egész világ…"

"Ha ez a nő kutya lenne, az lenne a humánus, ha lelőnék."

"Van az a pont, amikor az univerzumnak vagy muszáj a te oldaladra állni, vagy megbaszhatja magát."

"Az olyan kicsi kalitkánál, amiben a madár repülni sem tud, csak az akkora nagy kegyetlenebb, amiben a madár azt hiszi, hogy tud repülni."

"Egyes srácok seggfejek, és ezt el kell fogadnod. A világ minden könyvét összevásárolhatod neki, attól még Benji marad. Soha nem lesz Benjamin vagy ne adj' isten Ben, mert nem is kell neki, mert örök óriáscsecsemő, oké? Elmehet a picsába az ásványvizével együtt, meg a hülye, seggfej neve is. De most komolyan, Benji? Ez komoly? És ahogy kimondja! Mintha ázsiai lenne, vagy francia. Ben Dzsííí. Menjen a picsába!"

"Mindig mindenki arra törekszik, hogy jobb legyen, fogyjon pár kilót, elolvasson öt könyvet, múzeumba járjon, megvegyen egy komolyzenei lemezt és meg is hallgassa, és tetsszen is neki. Mikor igazából fánkot akarnak enni, magazinokat olvasni, popzenét venni. És könyveket? Csesszék meg a könyvek. Szerezz egy Kindle-t!"

"Ha könyvesboltban dolgozol, megtanulod, hogy a legtöbb embernek ezen a világon bűntudata van amiatt, aki."


★★★★★★★★★★ (10/10)
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 400
Eredeti cím: You
Sorozat: -


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése