Dan Wells: Partials - Részben ember (Részlegesek-trilógia 1. rész)

Fülszöveg: Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.

Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.


Dan Wells, a Nem vagyok sorozatgyilkos méltán elismert szerzője izgalmas utazásra invitálja az olvasót egy olyan világba, amelyben maga az emberi lét fogalma kérdőjeleződik meg – ahol emberi mivoltunk egyben a legnagyobb hátrányunk és egyetlen reményünk a túlélésre.



Köztudott rólam, hogy imádom a disztópiás regényeket, és trilógiákat, így nem is volt kérdés, hogy 
belefogjak a Partials olvasásába. Noha ebben a történetben nem jelenik meg olyan erőteljesen a szerelmi háromszög, mint például Az éhezők viadalában, vagy a Párválasztóban, mégis nagyon tetszett. Ez nyilván azon egyszerű okból kifolyólag lett így, hogy a legtöbb disztópikus történetet nők írják. Dan Wells írói stílusáról csak jókat olvastam, és ez ebben a regényben is megjelent. Erre a legjobb példa az a mondat, amelyen 3-4 percig hangosan nevettem a buszon...hát, lehet, hogy kicsit égő volt, de annyi baj legyen. :))

"– Nos, hát akkor azt hiszem, köszönettel tartozunk, amiért nem lőtt le senkit – mondta Marcus. – Az én hozzájárulásom abban merült ki, hogy ne vizeljem össze magamat. Ráértek később megköszönni."

Azért volt ebben a könyvben egy kis szerelem is, Marcus és Kira között, de én őszintén remélem, hogy ez a felállás borul a folytatásban, és Marcus helyét átveszi Samm :$
Az alapelgondolás nagyon eredeti, megjelennek benne a robotok, háborúk és egy nagy világjárvány - nagyjából minden, amit az emberek a negatív jövőképbe bele tudnak sűríteni. A főhős egy okos, erős nő, aki próbálja megtalálni a helyét a világban, lázadni a rákényszerített eszmék ellen és ezzel együtt csak túlélni egy újabb napot a lélekölő állásában. És amikor lehetősége nyílik valami nagy dolgot tenni, meg is ragadja a lehetőséget.

A legjobban a szenátus motívuma tetszett. Ahogy haladtunk a végkifejlet felé, egyre inkább kezdett előttem kirajzolódni a tetteiknek az indítéka, és egyre inkább kezdtem elborzadni tőlük. Ez egy erőteljes utalás volt arra, hogy a politika az évek múlásával, a világ teljes elpusztulásával sem fog megváltozni, mindig lesznek számító emberek, akik a saját malmukra hajtják a vizet. A Remény Törvény is ezt szimbolizálta - csináljunk minden felnőtt nőből tenyészállatot, és tegyük ki őket több, életre szóló sokkhatásnak, hogy hátha szerencsével járunk - ez a logika, ami sírba vitte a világot Wells disztópiájában.

Az események nem laposodtak el a végére sem, egy percig sem untam, néhány résznél már a körmömet rágtam izgalmamban. Az külön jó volt, hogy amikor Kira a tanulmányokat végezte Samm-en, Wells részletesen leírta a vírus működését a sejtben, ami
szerintem nagyon érdekes volt, és kiemelte az egyszerű tinidisztópiák közül a muszáj-elolvasnom-a-folytatást könyvek világába. :)

Ne haragudjatok, hogy olyan összevissza lett ez az egész, próbáltam pedig összeszedni a gondolataimat, mert tényleg imádtam a könyvet, de most valahogy így sikerült... :)

«««««««««« (10/10)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eredeti cím: Partials
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2012
Oldalszám: 456


A bejegyzés a Fumax Kiadó jóvoltából jöhetett létre.


A Részlegesek-trilógia második része, a Fragments - Töredékek már a boltokban! Nemsokára itt a blogon is olvashattok róla. :)

Fülszöveg: Dan Wells hazánkban is igéretesen mutatkozott be, a külföldön hatalmas sikert aratott Nem vagyok sorozatgyilkos című kötetével, a Partials trilógiája pedig még nagyobb siker kint.

Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.

3 megjegyzés:

  1. nem tudom te hogy voltál vele de *spoiler* számomra Jayden halála borzasztó volt *spoiler vége* ő volt számomra a legszimpatikusabb karakter. Neked?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, elég rég olvastam, így már nem annyira emlékszem erre a szereplőre sajnos. :(

      Törlés
  2. Eddig is kívánság listás volt nálam ez a könyv, Te is megerősítettél abban hogy érdemes lesz beszereznem, köszönöm.

    VálaszTörlés