Annalisa Strada: Két rózsaszín csík

Perla élete olyan, mint a legtöbb 16 éves lányé. Iskolába jár, sportol, ábrándozik, és 
barátnőjével, Allegrával megosztja minden titkát. Ami hiányzik az életéből: a szerelem. Bár óvodás kora óta tetszik neki a suli egyik legmenőbb sráca, Cesare, úgy tűnik, nála nincs esélye. A két fiatalt azonban egy buliban mégis elragadja a hév, és váratlanul megtörténik, ami elképzelhetetlennek tűnt: összejönnek egy éjszakára. A lány azonban nem sokkal később rájön, hogy terhes… Kire számíthat ebben a helyzetben egy kamasz? Merre induljon? Kinek mondja el, mi történt? És persze a legfontosabb: vállalja-e az anyaságot Perla?



Amikor elolvastam a könyv fülszövegét, egyből tudtam, hogy ezt el kell olvasnom. Hasonló történetet még nem olvastam, de nagyon kíváncsi vagyok az ilyesmi könyvekre, ugyanis egyrészt szerintem mindenki fejében megfordult már, hogy mi lenne, ha tinédzser korában teherbe esne, másrészt pedig kíváncsi voltam, hogy milyen üzenetet közvetít az írónő ezzel a témával kapcsolatban, hiszen ilyen kényes kérdésekben nem mindegy, mit ír le az ember, mert erős befolyásoló erővel bírnak a szavak.

És meg kell mondanom, hogy Strada tökéletesre vizsgázott nálam. Nem csodálom, hogy Andersen-díjat nyert, mert tényleg nagyon jól megfogalmazta a mondanivalóját. Adott Perla, egy 16 éves lány, aki megtudja, hogy élete első és egyetlen testi kapcsolatából adódóan gyermeket vár. Bedob még a problémakörbe egy ellenállhatatlan, ám bunkó pasit, egy kedves, támogató barátnőt és egy zűrös családi hátteret.

Képtalálat a következőre: „pregnancy tumblr”

Nekem nagyon tetszett az egész, ahogy Perla kezelte a helyzetet, érett módon kezelte, és mindenki, aki tanácsot adott neki, normális és racionális módon állt hozzá. Allegra, Perla barátnője képviselte a rózsaszín felhős álomképet a tiniterhességről, a "jaj de jó, majd vihetjük a babát együtt a bölcsibe" kezdetű kijelentésekkel, de Perla racionális érvekkel meggyőzte, hogy nem olyan ez a dolog, mint egy álomvilág. Ez abszolút szimpatikus volt.

Perla családi helyzete is tetszett, érdekesen volt felépítve az elvarázsolt apával, a furcsa testvérekkel és az elhidegült anyával, és ez is hatással volt a történet alakulására.

A végkifejlet miatt lett viszont abszolút kedvencem a könyv, mert nem adott egyenes választ arra, hogy mi is történik majd Perlával és a babával. Ez szerintem remek technika az írónő részéről, mert nem ad ötleteket a lányoknak arra, hogy mihez kezdjenek ilyen helyzetekben, nem pártolja sem a gyermekvállalást, sem az abortuszt, sem az örökbe adást. Inkább arra ösztönzi a lányokat, hogy beszéljék át a helyzetet a barátaikkal, szüleikkel, orvosukkal, és a lehetőségeket mérlegelve döntsenek a belátásuk szerint. Szóval abszolút szimpatikus, a kényes témát is nagyon jól kezeli és szerintem minden (hasonló helyzetben lévő) tinilánynak el kellene olvasnia.

Szereplők



Kedvenc idézetek

Bátorság kell ahhoz, hogy az ember szembenézzen a valósággal, hogy ne kapja el róla a tekintetét.

A szeretkezés nagyon szép dolog. A szeretkezés nem egyenlő azzal, mint amikor egyedüli győztesként befutsz a célba. És nem az győz, aki elsőnek fut be, vagy aki többször szakítja át a célszalagot. Az, amiről te beszélsz, csupán „szex”. És a szex nagyon, de nagyon rossz is lehet. Szeretkezni azt jelenti, hogy az érzékiséget megfűszerezed érzelmekkel, a kettőt összekevered, és falatonként ízlelgeted, sietség nélkül. Olyan, mintha az óceán leghatalmasabb hullámát megzaboláznád és meglovagolnád.

A filmekben megesik, hogy a főszereplő azt mondja: „Ennél rosszabb már nem is lehetne!”, majd egy másodperccel később a fejére zuhan egy repülő. Többé-kevésbé velem is ez történt.

Őszinte leszek: némi irigységet is érzek. De ez olyan jófajta irigység, mint amilyet azok iránt érez az ember, akiket szeret. Nem az a „Dögöljetek meg!” típusú, hanem a „Bárcsak egyszer nekem is lenne valakim, aki így örülne nekem!” – fajta.




Információk:
Kiadó: Tilos az Á
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 182

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Tilos az Á kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése