George R. R. Martin - The Ice Dragon - A jégsárkány



Létezik egy legendás lény, a jégsárkány, amelyről csak félve mernek suttogni az emberek. Szárnycsapása nyomán nem marad más, csak fagy és pusztulás. De van egy kislány, Adara, aki nem fél a jégsárkánytól, hiszen ő maga is a tél gyermeke. Ez az ő története.

George R. R. Martin meséje egyszerre megrendítő és csodálatos, olyan olvasmány, amiben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhetik. A tűz és jég dala sorozattal világhírűvé vált szerző A jégsárkánnyal is bizonyítja, hogy számára a műfaji határok inspirációt jelentenek, nem korlátokat.


Vicces, hogy már három könyvet is olvastam George R. R. Martintól, de egyik sem a Tűz és Jég dala ciklusba tartozik. Valamiért nagyon félek belekezdeni a sorozatba. De minden egyes Martin könyv egyre és egyre közelebb visz hozzá.

A Jégsárkány egy rövid, gyönyörűen illusztrált könyvecske. Bajban voltam vele, hogy most ez mesekönyv vagy sem, mert a rövidsége, az illusztrációk és a történet természete arra enged következtetni. De ettől függetlenül felnőttként is ugyanúgy élvezhető, főleg, ha valaki ismeri már a Westeros világát.

"Adara imádta a telet, mert amikor beállt a hideg, eljött a jégsárkány is."

A történet maga nagyon szerethető, szép gondolatokat fogalmaz meg és olyan tipikus könyv ez, amit egy buszút vagy rendelőben várakozás közben el lehet olvasni, de sokáig az emberrel marad, miután befejezte a könyvet.

"Úgy mondták, Adarát már az anyaméhben megcsípte a hideg, a bőre fakókék volt, az érintése pedig jeges, amikor a világra jött, és hiába teltek az évek, a kislány azóta sem melegedett fel. A tél fagyos ujja végigsimított a testén: ő lett hát a tél gyermeke."

Nagyon menőnek találom a gondolatot, hogy a jövőben a gyermekeimnek egy olyan ember tollából írt mesét fogok felolvasni, aki fiatalok és felnőttek millióival szerette meg a fantasy világát. :)

★★★★★★★★★★ (10/10)

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Alexandra
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 120
Eredeti cím: The Ice Dragon


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése