Anna Woltz - Black Box

A holland fiatalok megőrülnek a Ticketért. Hogy mi az a Ticket? Egy kis kártya, amit maguk a gyerekek találtak ki, és öt szempontból értékeli a tulajdonosát: a külső, az ész, az egészség, a pénz és a vonzerő számít. Az első négyet lehet fejleszteni, a vonzerő százalékának növekedése azonban egy kapcsolódó közösségi oldalon kapott szavazatoktól függ. A kamaszok úgy érzik, végre maguk mondják meg, hogy ők milyenek, és a világ milyen legyen körülöttük. Jacob Rijn, a vonzó és fiatalon befutott filmrendező pedig kíváncsi: tényleg úgy megváltoztak a gyerekek, hogy a felnőttek nélkül képesek uralni a világot és önmagukat? Ezért kitalál egy valóságshow-t: a Black Boxot. Egy csapat gyereket bezárnak egy feketére festett házba a tenger fölé nyúló mólón. Heten vannak, mint a gonoszok. 
Az egyikük egy Ticket-őrült, dekoratív Barbie-baba. 
A másik tizenöt éves, és egy Skót-felföldet ábrázoló poszterrel meg egy bicskával érkezik a házba. 
A harmadik egy igazi lúzer. 
A negyedik egy felháborítóan gazdag kiskorú, aki egy olyan weboldalt üzemeltet, amin titokban levideózott lányok vannak. 
Az ötödiket a börtönből hozták ki. 
A hatodik egy szeretetben hívő lány, aki gyűlöli a Ticketet. 
A hetedik csak egy sikerre éhező kislány.

A Black Box szerkesztősége és egész Hollandia azt figyeli chipset zabálva, mire mennek ők heten felnőttek nélkül. Vajon szétszedik egymást, vagy megteremtik a saját világukat, és jól elboldogulnak? És miközben a felnőttek ezen gondolkodnak, a Black Box mindenkit magával húz a mélybe.

Ez a könyv is régóta várólistás volt már, és ott várt a karácsonyfa alatt. Nagyon örültem neki. :) Sajnos a borító és a cím elég semmitmondó, hirtelen nem is esett le, hogy én miért is akartam ezt elolvasni? De a fülszöveg elolvasásakor egyből rájöttem.

Ez nem egy szokványos könyv, igazából ez egy társadalomkritika, egy görbe tükör, és egy eltúlzott jövőkép arról, hogy mi történik majd a társadalmunkkal, ha így folytatjuk. Egyszerűen imádtam.

A Black Box ötlete nagyon izgalmas volt számomra, és a megvalósítás is tetszett. Tetszett az, hogy az írónő azt is leírta, hogy éppen milyen állásponton van a közvélemény a témával kapcsolatban, ugyanis ez is a valóságshow-k fontos része.

Tetszett a szerkesztők és a szereplők színes összetétele, hogy nagyon változatos szereplők kerültek a könyvbe. Amit még meg kell említenem, az a Ticket ötlete, ami zseniális húzás az írónő részéről. Teljesen el tudom képzelni, hogy extrém keretek közt egy ilyen rendszer működne mondjuk a jövőben.

Ami egyedül nem tetszett, az a nyitott vég. Mi történt a szereplőkkel? Hogy lett vége? Nem tudjuk meg. Jó, az írónő az olvasóra bízza a kiegészítést, láttunk már ilyet, de ebben a feszült tempóban ez nagyon frusztrálóan hatott.

Ettől függetlenül egyből a kedvencek között landolt, hihetetlen erős könyv.


Szereplők

Jacob Rijn

Jamie

Nellie

Franka

Inoek

Maria

Kedvenc idézetek

"Nincs még egy játék a világon, ami annyi agressziót tud gerjeszteni, mint a Monopoly."

"A férfiakat csak vonzóbbá teszi az öregedés, és kívánatosabbá a felháborodás."

"Nem a férfiak kedvéért kell szépnek lenned."


★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése