Wendelin Van Draanen - Szerintem, szerinted



Amikor Juli először pillantja meg Bryce-ot, még a lélegzete is eláll a ragyogó kék szemek láttán. Amikor Bryce először néz Julira, minden porcikája ugyanazt súgja neki: menekülj! Így veszi kezdetét az a hat évig tartó különös viszony, amely Bryce számára szociális száműzöttséget, míg Julinak az első csók utáni állandó sóhajtozást jelenti. Aztán szép lassan minden megváltozik egy platánfának, hat kiscsibének és David bácsinak köszönhetően

A könyv alapján készült a A változó szerelem című film.

Szeretem a váltott szemszögű könyveket, amikor a történteket mind a két fél szemszögéből megismerhetjük. Ezáltal bepillantást nyerhetünk a gondolataikba, és megláthatjuk, hogy milyen különbözőképpen gondolkodik ugyanarról a dologról két ember. Van Draanen jól használta ezt az eszközt, és nem ment el abba az irányba, hogy ugyanazt mondta el mind a két szemszögben, megőrizte a történet diverzitását és ez tetszett.

Az is tetszett, hogy a két főszereplő még kisgyermek, amikor a történet kezdődik, és kvázi együtt nőnek fel. Nagyon jól bemutatta, hogy milyen máshogy gondolkoznak a fiúk és a lányok a különböző életszakaszokban. Tetszett, hogy valahogy mindig félreértették egymást, mindig elkerülték egymást de azt nagyon sajnáltam, hogy a vége ennyire lezáratlan, és jobban örültem volna egy happy end-nek. De szeretném azt hinni, hogy boldogan végződött a történet.

Mindemellett ami még nagyon tetszett, az a sok érzelmi és lelki dolog, ami megjelent a könyvben. Kezdve a platánfa metaforájától David bácsiig. Gyönyörű volt, egy-két részt meg is könnyeztem bizony. Ezt a könyvet csak nagybetűs dicséretekkel tudom illetni.

Szereplők

Juli Baker

Bryce Loski

Trina Baker

Robert Baker

Patsy Loski

Rick Loski

Kedvenc idézetek

"Fekete szoknya, fekete körmök, fekete szemek – hát igen, éjszakai rágcsálónak, gondolom, nagyon jól nézett ki."

"Amit a szívemmel művelt, az egyszerűen megmagyarázhatatlan varázslatnak tűnt."

"Ma már tudom, hogy Champ sosem volt valami négylábú szépségideál, de amikor az ember hatéves, bármilyen kutya – mindegy, mennyire lompos – csodálatosan ölelni való teremtménynek tűnik a számára."


INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Harmat
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 236
Eredeti cím: Flipped

A bejegyzés a Harmat Kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése