F. Scott Fitzgerald - Szerelem az éjszakában





„A kor a dzsessz, a vad orgiák, a szesztilalom első évei voltak Amerikában, mely években a fiatalok (s általában az emberek) élni akarása nem ismert határt. Mindenki arról beszélt, írt és olvasott, hogy a háború előtti világnézet, és főleg az erkölcsi szemlélet, már a múlté, ezért mindenképpen más kell. Divatba jött a rövidszoknya, a bubifrizura, a tánc, a szórakozás és – mert tilos volt – az alkoholmámor. Fantasztikus évtized következett, az ún. dzsesszkorszaké. És Fitzgerald szenvtelenül, hanyagul azon nyomban prófétájául szegődött, és hatalmas elbeszélőképességét latba vetve el is mondta mindazt, amit tapasztalt, és ami a szívét nyomta…” Ortutay Péter



Életcélomnak tekintem, hogy egyszer elolvassam az egész Fitzgerald életművet. Nem csak az ismert regényeket. Nem csak a magyarul kiadottakat. Mindent. Eddig egész jól állok. És a Szerelem az éjszakában is egy állomás a célom felé, de emellett egy csodás élmény is, amelyet a Fapadoskönyv.hu-nak köszönhetek. :)

Akik egy kicsit ismerik az ízlésemet, tudják, hogy nem igazán kedvelem a novellásköteteket, valahogy nem sikerül olyan rövid idő alatt beleélnem magamat a történésekbe, és mire kezdem elkapni a fonalat, már vége is a sztorinak. De Fitzgeraldnál ez is teljesen más, ő már az első mondattal megfog, és nem ereszt.

Már olvastam tőle egy novelláskötetet, az Azok a szomorú fiatalok címűt, így tudtam, mire számítsak. És nem csalódtam. Fitzgerald ismét nagyot alkotott, sajnálom, hogy ezen kötete nem kapott még elég figyelmet. Aki szereti a jazzkorszakot, a füstös hangulatot, a nagyszabású partikat és a perzselő szerelmet, az mindent megkaphat ettől a könyvtől, egy kis fitzgeraldi gyönyörű megfogalmazással fűszerezve.


INFORMÁCIÓK:
Oldalszám: 308
Megjelenés éve: 2014


★★★★★★★★★★ (10/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése