Rachel Urquhart - A látnok



„Massachusetts, 1842. A tizenöt éves Polly elkeseredésében felgyújtja farmjukat, ezzel megöli erőszakos és gonosz lelkű apját. Az apa nyughatatlan szellemével a sarkában a közeli séker közösségnél talál búvóhelyet magának és agyonkínzott kisöccsének, Bennek. Egy napon aztán a vallási csoport kikiáltja Pollyt „látnok”-nak, s alapos vizsgálatnak vetik alá. Bár egy fiatal séker nővér elszántan védelmezi, a lány több oldalról is veszélybe kerül – s bizony jócskán akad rejtegetnivalója a hívek előtt. A felkavaró történet magával ragadó és okos elemzését adja a jó és a rossz természetének, miközben bemutatja az egyik legrejtélyesebb amerikai vallási csoportot, a sékerek közösségét. A szerző nemcsakhogy gyönyörűen ír, de a feszült és misztikus atmoszférával teljesen magával ragadja az olvasót. Nem véletlenül ez a regény napjaink egyik legnagyobb amerikai könyvsikere. "



Kezdjük azzal, hogy még soha nem hallottam a shakerekről, de az amisokról szóló filmek/könyvek a nagy kedvenceim, ezért úgy voltam vele, hogy szívesen olvasnék más elzárt vallási csoportokról is. 

Egy kis információ a shakerekről:
Az egyik első amerikai utópista közösség a shakerek csoportja volt. Ann Lee “anya” (1736-1784) vezetésével a shakerek előbb New England és New York egyes részeiben telepedtek meg, majd később, Lee halála után Ohióba, Indiánába és Kentuckyba vándoroltak. A shakereknek sosem volt igazán nagylétszámú a tagsága; ez a pacifista csoport működésének legvirágzóbb szakaszában, az 1800-as évek közepén is csak körülbelül ötezer főből állt. Ezt a nagyságot sosem haladták meg, leginkább azért nem, mert nem született annyi gyermekük, amennyi számbeli növekedésükhöz szükséges lett volna.
Miért nem? A shakerek ugyan hittek a férfiak és nők teljes egyenlőségében, a nemeket azonban teljesen elkülönítették, és a házasság szigorúan tiltott volt. Ha egy házaspár csatlakozni akart a közösséghez, bele kellett egyezniük abba, hogy belépésük után külön fognak élni. Követve Ann Lee szexualitásról vallott elképzelését, a shakerek szerint a nemiség a gyökere minden bűnnek. Következésképp, a tökéletesedést csak a cölibátus gyakorlásával lehet elérni. Angliában Ann Lee a kvékerek követője volt. Abban az időbe a kvékereknél szokás volt, hogy miközben szobájukban imádkozva-elmélkedve le- s föl járkáltak, rájuk jött egy-egy eksztatikus rázkódási roham, amit úgy értelmezték, hogy ekkor Isten Lelkének belső világossága vezeti őket, hogy megszabaduljanak bűneiktől. Erről a rázkódásról kapták nevüket.
Lee erősen hitt Jézus Krisztus szó szerinti második eljövetelében. Elragadtatásai és látomásai voltak, amelyekben állítása szerint látta Jézust, aki nőként készült ismét eljönni a földre. Néhányan – de csak néhányan – a shakerek közül úgy gondolták, hogy a Második Eljövetel már meg is történt Ann Lee személyében, s a mennyek országa, Isten királysága is megvalósult teljes dicsőségben. A XIX. század vége felé a mozgalom erős hanyatlásnak indult; ma már csak egy maroknyi shaker él.
 

Ennek már az könyv olvasása előtt utánanéztem, hogy kellőképpen tisztában legyek azzal, hogy a népcsoport tagjai mit miért tesznek - bár szerencsére feleslegesnek bizonyult a kutatásom, mert mindent elmagyaráztak a könyvben. Ezért egy pluszpont a szerzőnek. :)

A szereplők egytől-egyig önálló, utánozhatatlan személyiséggel rendelkeztek, bár volt egy-két "pálfordulás" a könyvben a szereplők jellemét tekintve, ahol csak kapkodtam a fejem - viszont ez is jót tett a történetnek.

A borítóról is kell ejtenem egy-két szót, mert valami csodálatos. A kép sajnos nem adja vissza, de ez a citromfás borító igazából egy átlátszó, leheletvékony anyagból készült, alatta pedig egy teljesen basic borító van, mindenféle cím és cicoma nélkül, amelyen egy shaker nőt láthatunk. Hátborzongatóan gyönyörű kiadás.

Gyönyörű külső, fantasztikus, letehetetlen belső - izgalmas cselekmény, egyedi hangszín és utánozhatatlan szereplők - mi kell még? Olvasd el! :)

A kötet néhány külföldi borítója



Kedvenc idézetek

"Pedig ha őszinték szeretnénk lenni, tudnunk kell, hogy nem a tökéletességre születtünk. Akármennyire próbálunk is beilleszkedni a mintába, itt húz, ott redőződik, mint egy rosszul megvarrt mellény, mi pedig kénytelenek vagyunk az öltések hiábavaló simítgatásával fárasztani magunkat."

"Ha valamit megtanított neki az élet, akkor az az volt, hogy sorsát emberi kedvességre alapozni olyan, mintha a szélnek támaszkodna."

Pár kép a shakerekről

Aurelia G. Mace, a Sabbathday Lake nevű shaker falu vezetője.


Shakerek istentisztelet közben

Átlagos shaker hálószoba

Shaker iskola

«««««««««« (10/10)

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Scolar
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 336
Eredeti cím: The Visionist

A bejegyzés a Scolar Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése