Jay Asher - Tizenhárom okom volt...

covers_92471.jpg megjelenítéseFülszöveg: Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.



Na ennyi volt. Vége a nagy várakozásnak, mert nem hallgatva a negatív véleményekre, elolvastam a Tizenhárom okom volt...-ot. Egy nap alatt. Azt hiszem, ez mindent elárul. (Ja igen, és ezzel el is olvastam Jay Asher összes könyvét, mind a kettőt [Tizenhárom okom volt..., Kezünkben a jövőnk] és mind a kettőért odavoltam.)

tumblr_moexsjD72N1qat33eo3_250.jpg megjelenítése
Az alapötlet nagyon izgalmas és szellemes. Egész másmilyen végkifejletre gondoltam, mikor a fülszöveget elolvastam, de így sem csalódtam.


Nagyon terjengős dolgot nem tudok írni, mivel az egész cselekmény is csak egy árva délutánt/estét/éjszakát ölel fel, aminek jó része a magnó hallgatásával telik, de akkor sem laposodott el a történet.

tumblr_moexsjD72N1qat33eo9_250.jpg megjelenítésetumblr_moexsjD72N1qat33eo7_250.jpg megjelenítése
A sok negatív vélemény megemlíti, hogy az okok nem annyira nyomósak, hogy emiatt valaki megölje magát, és ezzel valamilyen szinten egyet értek, nagyobb durranásra számítottam, ám teljesen meg tudom érteni Hannah helyzetét. Asher a Vörös Pöttyös Könyvek individuális elemeként minden kötetben jelen lévő író-interjúban megemlíti, hogy a nőismerőseit (köztük a nejét is) megkérdezte, milyen felejthetetlen események történtek középiskolás korukban, és ebből merített ihletet, így a történet nagyon igazinak hat. Sokszor nem értettem, hogy jött a képbe egy-egy szereplő, de tetszett, ahogy összefonódik a történet. Azt viszont egyáltalán nem értettem, hogy a narrátornak miért kellett szerepelnie az okok között. Ő nem tett semmit, és nem is okként említi meg, viszont ha nem szerepelne a szalagok egyikén, akkor nem lenne, aki elmesélje. Csak egy kicsit zavarosnak hatott. Viszont cserébe nagyon izgalmas történetet kaptunk.



Ajánlom mindenkinek tiszta szívből, akik problémákkal küzdenek, és a suli nagymenőinek is el kellene olvasnia, hogy megértsék, milyen lavinákat indítanak el a szavaikkal és tetteikkel.
Egy idézetet kiragadtam a műből, mert nagyon tetszett:






"Szerintem ez a lényeg az egészben. Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs. Mégis ugyanúgy cselekszünk."

Olvassatok Asher könyveket! :)

«««««««««« (10/10)

Ismersz valakit, aki hasonló gondokkal küzd? Akit bántanak, és megaláznak? Esetleg te bántasz másokat? Gondolkozz el, hogy egy vicces beszólás, vagy egy "menő" komment miatt megéri mások életét tönkretenni?
Ha ismersz bárkit, akit bántanak és megaláznak, esetleg te is ezzel a problémával küzdesz, hívd az Élet Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot az alábbi számon:

06-80-505-525
tumblr_mxf8tnyD2F1rilh91o1_500.gif megjelenítése

Ne engedd, hogy tönkretegyenek!

2 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet is nagyon szeretem, akár csak te én is imádom Jay Asher mindkét könyvét.

    VálaszTörlés
  2. Bár én se tartom elegendőnek az okokat Hannah tettére, valahogy kicsit mégis meg tudom érteni és ennek ellenére is imádtam a könyvet és az egyik kedvencem lett.

    VálaszTörlés