Lauren DeStefano - Hervadás (Vegyészkert-trilógia 1. rész)

Fülszöveg: Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági regénye. Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni? Egy balul sikerült tudományos kísérlet miatt a világot élő időzített bombák népesítik be: a férfiak csak huszonöt, a nők pedig csupán húsz évig élnek. Genetikusok keresik az ellenszert, hogy az emberi faj újra erőre kapjon. Mindenközben a világon eluralkodik a szegénység és a bűnözés, gyerekek milliói maradnak árván, serdülő lányokat rabolnak és adnak el, hogy többnejű házasságban utódokat szüljenek. A tizenhat éves Rhine-nak már csak négy éve van hátra, amikor ő is erre a sorsa jut. Noha a kiváltságosok jómódú világába csöppen, és férje, Linden őszintén szereti, egyre csak a szökés jár a fejében. A varázslatos gazdagság közepette Rhine lassan ráébred, hogy a csillogó látszat mögött a valóság ridegebb, mint hitte volna. Miközben a génvírus miatt egye fenyegetőbben közeledik Linden éveinek vége, Rhine bizalmas barátra talál, akinek segítségével talán esélye lehet a menekülésre. De vajon a káoszba süllyedő világban csakugyan lehetséges a szabadság?
Egyszerűen nem tudtam letenni...

Kezdjük mindjárt a legelején: a borítóval. Nagyon gyönyörű a lány a képen, a színvilág, a geometriai formák, amelyek végigvonulnak az egész regényen, egészen különlegessé teszik az összképet.

A téma egészen egyedi, még a posztapokaliptikus (disztópikus) regények között is: A jövőben a férfiak 24, a nők 20 éves korukig élnek. Soha nem gondoltam még bele egy ilyen jövőképbe, hogy mi lesz a sok kísérletezésnek és tökéletesítésnek az eredménye. Hogy az emberek le akarják győzni a rákot, a pestist és az egyéb betegségeket, és lehet, hogy ezzel éppen az életet is legyőzik. Ahány disztópiás regény, annyiféle negatív jövőkép, és igazából így mindet nehéz elképzelni, a mostani, viszonylag jómódban, de nem lehetetlen. Bármelyik bármikor bekövetkezhet.

A kedvenc karakterem a sorozatban Jenna volt, az erőt, az elkötelezettséget jelképezte. Érdekes volt Vaughn Cecilyhez fűződő viszonya is, nagyon erős ellentét volt kettejük személyisége között, mégis jól megértették egymást. Vaughn egy könyörtelen zsarnok, Cecily pedig egy ártatlan, burokban élő kislány.
Nagyon tetszett, hogy milyen viszony alakult ki az úgy nevezett feleségnővérek között. A kedvenc jeleneteim mindig ahhoz fűződtek, mikor ők együtt tevékenykedtek valamit. :)

A rajongók így képzelik el a regény főszereplőit a tumblr.com-on :)
Számomra a regény nem annyira boldog befejezéssel végződött, mert én mindvégig a másik románcnak drukkoltam, de tudván, hogy ez egy trilógia, még látok reményt arra, hogy nekem kedvező fejlemények következnek. :) Alig várom már a második részét, de sajnos erről még nem sokat tudni, ugyanis a most említett regény, a Hervadás is friss megjelenés. 
Ajánlom mindenkinek! :)

«««««««««« (10/10)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kiadó: Cartaphilus
Eredeti Cím: Wither
Megjelenés: 2013
Oldalszám: 408

A bejegyzés a Cartaphilus Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

1 megjegyzés:

  1. Köszi! Nagyon jól jött ez a kritika mert pont akciós ez a könyv az alexandrában, úgyhogy hétfőn gyorsan megyek és meg is veszem.

    VálaszTörlés