MINIKRITIKA | Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Oscar ​Wilde klasszikus regényének hőse, a gazdag, gyönyörű és naiv fiatalember, Dorian Gray megszállottja annak a gondolatnak, hogy örökké fiatal és szép maradjon, s ezért még akár a lelkét is eladná. Miután az egyik barátja megfesti portréját, a fiú csak azt fájlalja, hogy az ő szépségét az élet és az idő hamar lerombolja majd, míg a képe örök marad, s azt kívánja, hogy bárcsak ez fordítva lenne.
A fiatalember hamarosan cinikus barátja, Lord Henry Wotton befolyása alá kerül, aki ráébreszti az élet ízeire. Dorian átadja magát az önző és rafinált élvezeteknek, férfiakat és nőket taszít a bűn útjára, majd egyre mélyebbre süllyed, s a züllés minden nemét és formáját megtapasztalja. Az események egyre riasztóbb fordulatot vesznek, mivel nemsokára megtudja, hogy kívánsága teljesült. Legnagyobb csodálkozására ugyanis csak a róla készült kép öregszik. Arca és szeme őrzi az ártatlan ifjú szépségét, a festett arcmás viszont, amelyet gondosan elzárva tart háza egy titkos helyiségében, híven mutatja az idő és a bűn rombolását vonásain.
Ekkor úgy érzi, itt az ideje megváltoztatnia az életét. Hogy teljesen tisztára mossa magát, bűnös múltjának tanúját, a szörnyűséges képet meg akarja semmisíteni…


Nagyon régóta szemezek már ezzel a történettel, nagyon kíváncsi voltam rá évek óta, de mivel nem nagyon szeretem a klasszikus könyveket, így soha nem fogtam bele. Most a Mini Könyvklub miatt "muszáj" volt elolvasnom, de sajnos nem hagyott nagy nyomokat bennem.

Nem tetszett. Nagyon nem tetszett. Először is, a nyelvhasználat nagyon hátravetett az olvasásban - tudom, hogy egy régi könyvről beszélünk, de itt valahogy különösen idegesített a régies történetmesélés. Ezen kívül rettentő nehezen indult be, nagyjából tudtam, mire számítsak, de csak nem jött, csak nem jött... A harmadik okom a nemtetszésre pedig, hogy rettentő unalmas volt. Litániáztak jobbra-balra mindenféle múltbéli eseményekről és minden szereplő nagyanyjának az unokatestvérének a szomszédjáról is meg kellett hallgatnunk 1-1 történetet. Maga az alapsztorit érdekesnek találom, viszont a sok körítés nélkül élvezhetőbb lett volna.

★☆☆☆☆☆☆☆☆☆ (1/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése