Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy! (Billy Milligan #1)



Csaló vagy áldozat? Ki volt Billy Milligan? A világ máig sem kapott határozott feleletet. Zseniális színjátékos, aki orránál fogva vezette egész Amerikát, a bíróságokat, a pszichiátereket? Vagy egy megkínzott és szétesett ember, akinek testében csakugyan több tucat, különböző személyiség lakott? Az író két éven át faggatta Billyt és környezetét, hogy földerítse, miért támadott és erőszakolt meg a fiatalember ismeretlen nőket. Hogy ő tette-e egyáltalán, vagy a benne lakozók valamelyike: a szenvtelen Arthur, a lezser Allen, a vad Ragen, esetleg Adalana, a leszbikus nő. Keyes páratlan nyomozása a megsokszorozódott személyiségek rég vitatott rejtélyét helyezi új megvilágításba. Az olvasó végigkövethet egy fantasztikus élettörténetet, s a végén maga is ítélhet: bűnös volt-e Billy Milligan?


Daniel Keyes tagja annak a kis exkluzív körnek, amit a kedvenc íróimnak tartok fent. Olvastam már tőle a Virágot Algernonnak-ot, az Ötödik Sallyt és a Jóslatok az őrültek házából-t, és mindet imádtam egytől egyig. Ezt a sort pedig a Szép álmokat, Billy! is folytatta. Annyira nem varázsolt el, mint a többi, de ismét fejet hajtok Keyes előtt, mert zseniális lett.

Amíg nem kezdtem el olvasni a könyvet, azt hittem, Billy Milligan csak egy kitalált személy, de aztán szembesültem vele, hogy ja, nem. Ezt kell tudni Billyről:

1977 októberében három nőt elraboltak az Ohio Állami Egyetemről, elvitték őket egy távoli helyre, ahol megerőszakolták és kifosztották őket. A nők különbözőképpen írták le a támadót, de kiderült, hogy mindegyik egyetlen férfi volt: a 22 éves Billy Milligan. Letartóztatása után diagnosztizálták a férfit többszörös személyiségzavarral, és 24 különböző személyiséget találtak benne. Nem maga Billy követte el a tettet, hanem egy jugoszláv férfi, Ragen és egy leszbikus nő, Adalana. A férfit betegsége miatt felmentették a vádak alól és pszichiátriai kezelésre utalták, ahol 1988-ig töltötte idejét. Akkor engedték ki, amikor sikerült integrálni a személyiségét.  (Forrás)

Engem nagyon sokszor meghatott és megríkatott Billy története, mert hát nem lehet egyszerű és belegondolni is szörnyű, hogy lehet így élni. Tetszett, hogy szerepeltek benne valós adatok, szemtanúk beszámolója. A könyv hihetetlenül komplex, nagyon fel kell kötni a gatyát az olvasónak, hogy követni tudja az eseményeket. Ez pozitív, de egyben ez egyetlen negatívum is, amit meg tudok említeni. Nagyon nehéz volt ennyi személyiségre egyszerre figyelni, már az Ötödik Sallynél is akadtak gondjaim, pedig ott csak öten voltak, itt meg rengetegen. De pluszpont, hogy az első oldalak valamelyikén össze volt szedve egy lista a személyiségekről és azok tulajdonságairól.

Kedvenc idézetek

Lehet, hogy az ember igen termékeny és kiemelkedő személyiséggé válhat, ha elnyomja az érzéseit és csak az eszére hallgatva él, de közben olyan magányos lesz, mint egy kivert kutya.

Ha életben akarunk maradni ebben a világban, akkor kell valamit teremtenünk ebben a káoszban.

Semmi nem lett sem hozzátéve, sem elvéve belőle. Csupán csak meg lett változtatva.



INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 512
Megjelenés éve: 2016
Eredeti cím: The minds of Billy Milligan

★★★★★★★★★☆ (9/10)

A bejegyzés az Alexandra kiadó jóvoltából jöhetett létre

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése