"Senkinek sincs joga ahhoz, hogy azt éreztesse veled, rossz az, amilyen vagy." - interjú James Lecesne-nel

Sziasztok! A mai napon egy nagyon különleges emberrel, James Lecesnével beszélgettem, aki a Trevor című Oscar-díjas rövidfilm és könyv szerzője, mindemellett az első, 24 órás, a homoszexuális fiatalok számára létrehozott segélyvonal elindítója.



Jellemezd magad pár szóval!
Mesélő, színész, író, drámaíró, aktivista, buddhista, meleg. New Yorkban élek és dolgozok.

Melyek a kedvenc könyveid?
David Levithan - Two boys kissing, Harper Lee - Ne bántsátok a feketerigót!, Carson McCullers - A member of the wedding, Michal Cunningham - Órák, Armistead Maupin - The tales of the city

Van valami hobbid?
Szeretek hímezni. Ez mennyire buzis már?

Mindig is író akartál lenni?
Író és színész. Mindig. Kivéve mikor nagyon fiatal voltam, és arról álmodoztam, hogy balerina leszek. 

Mennyi ideig írtad a Trevort?
Egész életemben.

Melyik áll közelebb hozzád: a Trevor film-, vagy könyvváltozata?
A történetnek sokféle megnyilvánulása volt - először egy szóló show (Word of Mouth)
keretein belül adtam elő New Yorkban, aztán több helyszínen is az Államokban. Ezután volt a rövidfilm, ami megnyerte az Oscar-díjat 1995-ben. Aztán jött a könyv, ami 2010-ben készült a fiatalok egy új generációjának. Mindegyik azt a vágyamat fejezi ki, hogy jobbá tegyem a világot az LGBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek gyűjtőneve - a szerk.) fiatalságnak, és mindegyik megtette a saját feladatát a saját idejében.
Dolgozol most valamin?
Éppen egy szóló show nyitására készülök az Off Broadwayen New Yorkban The Absolute Brightness of Leonard Pelkey címmel, ami a 2007-es, Absoulte Brightness című YA regényem adaptációja.
http://absolutebrightnessplay.com/ 

Hogy látod a mai LGBT fiatalság helyzetét?
A dolgok egyértelműen fejlődtek - néhányuknak. Az a tény, hogy a Trevor Projekt és más szervezetek az Államokban, például GLSTEN, GSA Network és TRUE COLORS (csak hogy párat említsek) azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék az LGBT ifjúság helyzetét, azt jelképezi számomra, hogy aki segítséget kér, az fog is kapni. De sok olyan fiatal hívja a Lifeline-t vagy veszi fel velünk a kapcsolatot a TrevorChat-en, akik az Államok olyan részén élnek, ahol nem nyújtanak támaszt nekik. Az öngyilkossági statisztikák még mindig vészesek, és túl sok olyan fiatal van, aki nem meri vállalni önmagát. Az egyik dolog, amit a Trevor Projekt megpróbált tudatosítani a fiatalokban az utóbbi években, az az, hogy nem csak, hogy nem szégyenletes a segítségkérés, de szükséges is. A serdülőkor és a fiatal felnőttkor nagyon nehéz időszak lehet, és mindannyiunknak szüksége van segítségre néha, amikor nehéz helyzetekkel kell megküzdenünk. A segítségkérés tesz minket emberré. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a világ többi részein nem ennyire egyszerűek a dolgok az LGBT embereknek, és a fiatalok ezt túlságosan jól tudják. 2015 áprilisáig 73 országban számít bűnnek a homoszexualitás. És ezen változtatnunk kell.
The NY Staff of The Trevor Project with Sir Ian McKellen CLICK HERE to go to THE TREVOR PROJECT website. The life-saving, life-affirming work of The Trevor Project springs from the powerful intersection of storytelling on stage and film. In 1994, producers Randy Stone and Peggy Rajski saw writer/performer James Lecesne bring to life Trevor, a character he created as part of his award-winning one-man show WORD OF MOUTH.  Convinced Trevor's story would make a wonderful short film, Stone and Rajski asked Lecesne to adapt it into a screenplay.  Rajski directed the movie and TREVOR went on to win many prestigious awards including the Academy Award® for Best Live Action Short Film.   The Oscar-winning film eventually launched a national movement. When producer Randy Stone secured an airing on HBO with Ellen DeGeneres hosting, director/producer Peggy Rajski discovered there was no real place for young people like Trevor to turn when facing challenges similar to his. She quickly recruited mental health experts and figured out how to build the infrastructure necessary for a nationwide 24-hour crisis line, and writer James Lecesne secured the funds to start it. On the night their funny and moving coming-of-age story premiered on HBO in 1998, these visionary filmmakers launched The Trevor Lifeline, the first national crisis intervention and suicide prevention lifeline for lesbian, gay, bisexual, transgender and questioning youth. Since then, hundreds of thousands of young people in crisis have reached out to The Trevor Project’s multiple in-person and online life-saving, life-affirming resources--Trevor Lifeline, TrevorChat, TrevorSpace, Ask Trevor and Trevor Education Workshops. Because nobody deserves to feel alone.   

Szerinted hogy lehetne eltörölni az előítéleteket a világból?
Szeretettel.

Mit tanácsolnál annak, aki épp azzal küzd, hogy elfogadja önmagát, vagy pedig fél a coming out-tól?
A legfontosabb, amit észben kell tartanod, hogy úgy vagy tökéletes, ahogy vagy. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy azt éreztesse veled, rossz az, amilyen vagy. Elfogadni önmagunkat a legnehezebb dolog, amin egy embernek keresztül kell mennie, és egy életen át tart. Így akár minél hamarabb elkezdhetnéd. De ugyanilyen fontos, hogy bizonyosodj meg róla, biztonságban vagy. A coming out mindenkinek másmilyen, de fontos, hogy legyen, aki támogat, mielőtt meghozod ezt a nagy döntést. Légy biztonságban. Szeresd önmagad. Nincs még egy olyan ember, mint te.
 

A könyvben Trevor kedvenc énekesnője Lady Gaga, és már-már isteni magaslatokba emeli őt a főhős. Te is szereted Lady Gagát?
Imádom, amit Lady Gaga tett, amikor megjelent a Born this Way. Egy egész generációnyi ifjúsághoz beszélt, akik ki akarták fejezni az egyéniségüket, önmaguk akartak lenni - ami a Trevor Projekt üzenete. De a filmadaptációban Diana Ross énekesnő Trevor kedvence. Amikor felfrissítettem a történetet, olyan dívát akartam szerepeltetni, aki inkább a mai fiatalsághoz szól. Lady Gaga tökéletes választásnak tűnt. 

Szerinted elég LGBT könyv van a mai könyvpiacon?
Több van, mint valaha! Az olyan írók, mint David Levithan, Bill Koenigsberg, Emily M. Danforth, Nancy Garden és John Green - csak hogy egy párat említsek - mind fantasztikus könyveket írnak, amik nem csak fiatal felnőtteknek és az LGBT ifjúságnak, hanem az összes fiatalnak szólnak.

Mi inspirálta a Trevort?
Egy reggel évekkel ezelőtt az NPR-t (amerikai rádióadó - a szerk.) hallgattam, amikor egy tinédzser öngyilkosságról szóló riport hangzott el. A statisztikák megdöbbentőek voltak (még mindig azok).  Az öngyilkosság a második leggyakoribb oka a 13-25 éves korosztály halálozásának. Háromszor annyi homoszexuális fiatal követ el öngyilkosságot, mint ahány heteroszexuális. Ez nagyon felháborító. Hogy engedheti meg ezt a társadalom? Hogyan élhetjük az életünket, miközben 13-14 éves fiúk és lányok ilyen súlyos, ilyen végleges döntéseket hoznak, ilyen fiatalon, mikor még autót sem vezethetnek? Miért nem tesz senki semmit, hogy felhívja a figyelmet a problémára, hogy megoldja, hogy megállítsa?
Aznap kezdtem el írni egy történetet egy 14 éves meleg fiúról, Trevorról, aki egy napló bejegyzésein keresztül fedi fel azt, hogy meleg. Trevort kiközösítik a barátai, nem értik meg a szülei és végül megpróbál öngyilkos lenni. Szerencsére nem jár sikerrel, és a sikertelen kísérlet hatására rájön, hogy érdemes élni - még ha csak egy napig is. Így született meg a megható és humoros novella, a Trevor, és 1994-ben elkészült a filmadaptációm ami elnyerte a Legjobb Rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Nem sokkal ezután, amíg az HBO-val tárgyaltunk, hogy leadják a filmet, azt találtuk ki a film rendezőjével (Peggy Rajskival) és a producerével (Randy Stonenal), hogy egy villódzó telefonszám a film végén talán segíthet az olyan tiniknek, akik látták a filmet, és hasonló problémákkal küszködnek, mint Trevor. De rá kellett jönnünk, hogy nem létezik éjjel-nappal elérhető segélyvonal a homoszexuális fiataloknak, így mi hárman létrehoztuk a Trevor Projektet. Idén ünnepeljük a 17. évfordulónkat. Több, mint 4500 hívást kapunk évente olyan tinédzserektől az ország minden tájáról, akik kétségbeesetten keresnek valakit, akivel beszélni tudnak. Olyanoktól, akiket kidobtak a szülei a házból, kiközösítettek a barátai, és senki máshoz nem tudnak fordulni. Nem minden hívás segélyhívás, de a Trevor Projektnek sikerült több ezer életet megmentenie. Nem számít, ki mit gondol a homoszexualitásról, abban egyet kell értenünk, hogy minden emberi élet értékes és megmentendő. 

Tudsz azonosulni Trevorral?
A Trevor volt az első élményem, amikor olyan történetet írtam, ami elég erős volt ahhoz, hogy ne csak engem változtasson meg, de talán a világot is. Láttam már rá példát, hogy a művészet és egy történet hogyan tud egy tabutémát vagy egy elviselhetetlen helyzetet egy új történetté átalakítani, tele reménnyel, győzelemmel és a holnap ígéretével. De soha nem lettem volna képes megírni a Trevort, ha nem merítettem volna magamból és a saját tapasztalataimból. Trevor a saját történetemen belül bujkált, és csak arra várt, hogy megtaláljam a módját, hogy megmutathassa magát a nagyközönségnek. A "belső Trevor" egy része segítségével alkottam meg a történetet. Szerencsére megtartottam a naplóimat akkoriból, amikor körülbelül egyidős voltam Trevorral, így az írás előtt átlapozgattam őket, hogy visszaemlékezzek, akkoriban mi okozott nekem zavarodottságot és szorongást. Ihletet merítettem azokból a naplókból, és egy olyan szereplőt teremtettem, aki félig én vagyok, félig fikció, és igazibb az igazságnál is. A Trevor írása közben rájöttem, hogy a történetek átjárók a világ és önmagunk között, ahol ezek ketten harcolnak és remélhetőleg kívülről-belülről megváltoztatják a világot.
Mit szeretsz jobban: színészkedni vagy írni?
Mindkettőnek megvannak a maga kihívásai és gyönyörűségei, de az a kedvencem, amikor a saját írásaimat adhatom elő. Akkor olyan, mintha minden tökéletes lenne, és mintha egy álomban élnék.

Hogyan változtatta meg a Buddhizmus az életedet?
Hogyan változtatta meg a Buddhizmus az életemet? Nehéz egyáltalán olyan területét találni az életemnek, amit nem változtatott meg, de ha mindenképp meg kellene fogalmaznom, azt mondanám, hogy a Buddhizmus megnyitotta a szívemet a világ felé. Mindig is jótékonykodtam, de a Buddhizmus önbizalmat és elhatározottságot adott, hogy még többet adjak, és akár a lehetetlent is lehetségessé tegyem. Több lettem általa, és miatta még több akarok lenni, még többet akarok tenni, hogy megváltoztassam mások életét.

Kapcsolódó linkek:
A könyvről szóló bejegyzésem
James weboldala
A Trevor Projekt weboldala 


Te is hasonló gondokkal küzdesz? Nem vagy egyedül! Hívd a 116 111 -es Kék Vonalat, éjjel-nappal.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése