Alissa Nutting - Tampa


"Briliáns látlelet szexről és társadalomról."

A 26 éves Celeste Price vonzereje teljében, egy gazdag családból származó jóképű rendőr feleségeként tanári állást kap Tampa város egyik középiskolájában. Sem a kollegák, sem a férj, sem a gyerekek nem sejtik, hogy Celeste egyetlen mozgatórugója, hogy kamasz fiúk közelében lehessen, és közülük válassza ki áldozatát. Jack Patrick naiv és szorongó fiú, aki csak most ismerkedik a testi örömökkel. Celeste hamar meglátja benne a tökéletes partnert, és minden nőiségét latba vetve viszonyt kezd vele. Tanítás utáni vad szex a parkolóban, titkos randevúk a családi házban, mialatt a fiút egyedül nevelő apa túlórázik, finom érintések a folyosón, és az egyre erősebb rettegés a lebukástól, a megaláztatástól, ezek jellemzik a kapcsolatot. Celeste azonban hideg fejjel mindennel számol, és amikor már nincs hová bújni, lelkifurdalás nélkül meglépi az elképzelhetetlent...

A sötét humorral átszőtt, zavarba ejtően személyes és feszülten erotikus szöveg ítélet és moralizálás nélkül tárja elénk egy szociopata nő naplószerű vallomását a pubertás fiúk iránti éhségéről, egy szexuális aberráció természetrajzáról, és a tiltott testi gyönyörök és lopott percek birodalmáról. Celeste Price története nemcsak a hírekben egyre többször felbukkanó pedofil esetek lélektanába enged bepillantást, de egy végletekig álszent és betegesen önimádó társadalom fiatalság és szépség kultuszáról is lerántja a leplet.


Én és a könyv

Már amikor kiderült, hogy meg fog jelenni ez a könyv, rengetegszer feljött molyon, hogy ez és ez kívánságlistára tette, satöbbi, és hát eléggé vonzotta a szemem ez a borító. És kb. karácsony körül voltam a Lírában, és ott is szembetalálkoztam ezzel a könyvvel, és már komolyan mondom, azt hittem, üldöz, hogy mindenhol ott van. És akkor elolvastam a fülszöveget és úgy döntöttem, hogy na ez nekem kell, csak hát a könyvtárban nem volt meg, a szüleimtől meg nem kérhettem ezt karácsonyra, mert a fülszöveget ha elolvassák, akkor furcsa nézéseket kapnék. :D Szóval vártam a megfelelő alkalomra, amikor majd "egymáséi lehetünk" a Tampával, és ez most jött el, az Athenaeum Kiadó jóvoltából. Meg kell mondanom, kb. így reagáltam :D :




A történet

A történet egy iskolai évet ölel fel, plusz-mínusz egy hónapot. A könyvben végigkövethetjük egy szociopata, pedofil nő, Celeste Price történetét, megtudhatunk rengeteget az életéről, a vágyairól, a kapcsolatáról a férjével és tetteinek okairól. Számomra nagyon izgalmas volt ez a történet, bár tény, hogy ezt nem a fiatal fiúkkal való szexuális viszony részletezése okozta. Egyszerűen szerintem minden emberben egy kis izgalmat kelt egy titok, egy titkos viszony, az állandó bujkálás, félelem a lebukástól...ez rendkívül izgalmassá tette a történetet. Néha nem értettem egy-két részletet, hogy mit-miért tett Celeste, de szerintem ezt olyan ember, aki nem ebben a világban mozog, nem is érthet. Nutting remekül kapta el ezt a szálat, és egyedülállót alkotott. Még soha nem olvastam, de még nem is hallottam olyan könyvről, ami nem egy pedofil férfiról, hanem egy nőről szól. A pedofília témája mellett megragadott még egy fontos részletet, hogy minden a fiatalság és a külső. Szerintem remekül szimbolizálta ezt Celeste házasságával, a trófeafeleség-imidzsel és a végső tragédiával. Egyszerűen elképesztő volt. Attól féltem, hogy túlságosan pornós lesz, de inkább itt az illegalitás és a mélyebb értelem kapott helyet a forró szexjelenetek helyett.


Magyar vs. külföldi borítók

17225311 18747117

Szerintem a magyar borító messze odaveri a külföldieket. Hogy miért? Egyrészt mert rendkívül figyelemfelkeltő. Nekem egyből megakadt rajta a szemem. Másrészt pedig azért, mert remekül kifejezi azt a "szexuális predátor" érzést, amit Celeste sugall a regényben. A két külföldi borító, amit szerintem itt érdemes megemlíteni (ezen kívül még egy változat van, ami egy sima fekete alapon fehér betűkkel a cím - ez nem releváns) itt látható. Nos, nem igazán értem őket. Vagyis sajnos a bal oldalit, az eredeti borítót értem, és amikor először láttam Goodreads-en, azt hittem, káprázik a szemem, és mikor ráközelítettem, akkor láttam, hogy ez egy gomblyuk. Szerintem ezek egyáltalán nem illenek a könyvhöz, a magyar borító, amely Földi Andrea és az Athenaeum Kiadó érdeme.


A szereplők


Celeste Newsome


Jack Patrick


Ford Newsome


Kedvenc Idézetek


"Öt szívrohamom volt (…) Valószínűleg nem élnék túl egy hatodikat, de vállalom, ha veled egy ágyban fog érni a halál."

"– Ha személyesen találkozhatnék a kedvenc énekesemmel, megtennék neki bármit, amit szeretne – vallotta be az egyik lány.
– Ja, de ez törvényellenes – viccelődött a barátnője.

– Na és? – nevetett. – Úgy csinálnám, hogy megérje neki a dutyi."

"A barátaiddal csinálhatsz mindenfélét. Amit együtt csinálunk, az nem más, mint az, ami egy kapcsolatban a legjobb. Számunkra minden étkezés egy desszert."

"Ha a nők csinálják, rögtön kurvának bélyegzik őket, de a férfiaktól ez az elvárás."

"Mindig úgy gondoltam, a lelket trükkös dolog a testben tartani; olyan, mint egy örökösen unatkozó arisztokrata: lehetősége nyílik bármikor távozni, amikor csak kedve szottyan rá."

Összességében

Szerintem a Tampa egy remek könyv mindazok számára, akik kicsit ki akarnak szakadni a valóságból, szeretik az erotikus regényeket, de unják már az egy kaptafára készülő befolyásosférfi-szendeszűzalárendeltlány klisét. Szeretnél valami újat, valami izgalmasat, ami tabunak számít a világban, de ebben a könyvben nem? Akkor a Tampa neked való!


★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés az Athenaeum Kiadó jóvoltából jöhetett létre.



Rendeld meg 20% kedvezménnyel a Líra webáruházból a papír vagy e-könyv formátumban! :)

könyv                                                  e-könyv

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése