Gillian Flynn - Sötét helyek

Libby Day hétéves volt, amikor az anyját és két nővérét meggyilkolták a kansasi Kinnakee-ben. Libby túlélte a mészárlást, és nagy port kavaró vallomásában azt állította, hogy tizenöt éves bátyja, Ben volt a tettes.

Huszonöt évvel később a Gyilkosok Klubja – egy hírhedt bűnügyekkel foglalkozó titkos társaság – felkeresi Libbyt. Azt remélik, bizonyítékot találnak Ben ártatlanságára. Libby anyagi haszon reményében együttműködik velük: felkeresi azokat, akik akkor éjjel ott voltak a házukban, és beszámol a klubtagoknak mindarról, amit megtud. A nyomozás során lepusztult sztriptízbárokban és elhagyatott városokban keresi az igazságot, és miközben lassan fény derül az elképzelhetetlenre, ugyanabba a helyzetbe kerül, mint amikor minden elkezdődött: újra egy gyilkos elől menekül. 

„Gillian Flynn eredeti, borotvaéles ésszel megáldott, maró humorú, lenyűgöző mesélő, akinek komoly érzéke van a hátborzongatáshoz.” (Stephen King) 
„A remek thrillerek rajongói a Sötét helyek leleményes történetvezetését és Flynn prózáját egyaránt élvezni fogják. Utóbbi az első szótól az utolsóig ádáz, könyörtelen és színtiszta élvezet.” (Cleveland Plain Dealer)


"A Day családra még hosszú élet várt 
De Ben Day fejében gonosz terv járt 
A fiú hitt a Sátán sötét hatalmába' 
Ezért halott most az egész családja.
Michelle-t megfojtotta akkor éjjel 
Debbyt baltával vágta széjjel 
Patty, az anyjuk maradt még 
Az ő fejét puskával lőtte szét.
A kis Libby élte túl egymaga 
De nem élet ez többé már soha."

Hihetetlenül vártam Flynn új könyvét, mert a Holtodiglan nagyon elnyerte a tetszésemet. Már akkor beleszerettem az írónő egyedi stílusába és hihetetlenül csavaros történetszövésébe, és a rajongásomat a Sötét helyek csak még jobban fokozta. Alig várom már, hogy a harmadik regényét, a Sharp Objects-et is olvashassam, bár gyanítom, hogy hasonlóan oda leszek érte. :)


Nem szeretném összehasonlítani a két regényt, mert ennek a bejegyzésnek a célja a Sötét helyek méltatása, mégis kiemelnék a későbbiekben pár érdekességet, amelyek mindkét könyvben megtalálhatóak.

  • A Holtodiglan hősnője, Amy Dunne és a Sötét helyek főszereplője, Libby Day hasonlítanak egymásra. Úgy tűnik, Flynn kedveli a kissé szarkasztikus, megkeseredett főhősöket. Mindkét nő a rájuk irányuló médiaérdeklődésen töpreng sokat (Amy az Elképesztő Amy könyvek címszereplőjeként és ihletőjeként, míg Libby a "szegény kis Day lány"-ként lett ismert, akinek lemészárolták a családját). Mindkettőjük stílusa megegyezik, cinikus és szarkasztikus, kedveli a fekete humort.
  • Mindkét könyv bővelkedik rímelő kis üzenetekben, versekben.
  • Mindkét könyvben van egy férfi főszereplő, akit a könyv végig gonosznak állít be, ám bebizonyosodik az ellenkezője.
A Sötét helyek egy elképesztően izgalmas, feszített tempót diktáló krimi, amely bővelkedik izgalomban, káromkodásban, poénokban és gyomorforgató jelenetekkel mindamellett, hogy egy hihetetlenül eseménydús nyomozás áll a középpontban. Sok szereplő volt benne, akit megkedveltem, és voltak olyanok is, akiket kevésbé. Libby és Ben nagyon szimpatikus lett nekem, ám Dionra, Trey és Crystal kevésbé. Kedvelt téma, Flynn mégis egyedien dolgozta fel az iskolai, verbális bántalmazás hatásait - Ben nem véletlenül tett olyan dolgokat, amiket tett, nagy része Treynek köszönhető. Elgondolkodtató, hogy milyen hatással van másokra az, amit mondunk.


A történet Sátánista vonulata tetszett, mert érdekes színt vitt a falusi hétköznapokba. Érdekes volt ilyen távlatból látni, hogy milyen hiedelmek terjedtek akkoriban.

Flynn ezen könyvében is megjelent a váltott nézőpont, itt először három narrátor (Libby, Patty, Ben), majd egy fejezet erejéig egy negyedik is bekapcsolódott a történetmesélésbe. Szinte minden fejezet függővéggel ért véget, így ha kíváncsi voltam mondjuk Patty történetének folytatására, több fejezetet kellett elolvasnom, hogy megtudjam - amit persze egyáltalán nem bántam! :)

A Sötét helyek filmadaptációja Amerikában 2014 szeptember 1-jén jelenik meg. Libby szerepét Charlize Theron (Prometheus, Hancock, Olasz meló) , Lyle-t pedig Nicholas Hoult (Eleven testek, X-Men) fogja játszani. Eddig egy stillt találtam a filmből, amely Treyt, Diondrát és Bent ábrázolja a tehénmészárlás előtt szerintem. Nagyon várom már a filmet. :))



«««««««««« (10/10)

______________________________
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 400
Eredeti cím: Dark Places


A bejegyzés az Alexandra Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése