Cecelia Ahern: A vétkes (A vétkes #1)

A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében. Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják. Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet. A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.



Amúgy is kíváncsi lettem volna a könyvre a fülszöveg alapján, de így, hogy ráadásul Cecelia Ahern írta, egyből bezsongtam. Most félretettem azt az apró tényt, hogy Ahern utóbbi könyvei nem igazán tetszettek, és belevetettem magam egy teljesen új, romantikus nyáladzás és Írország mentes Ahern-könyvbe. És sikerült neki! Sikerült neki az, ami sokaknak nem, hogy egy (vagy több) ismert könyv után is tud újat mutatni és fantasztikusat írni. Nekem nagyon tetszett.

Képtalálat a következőre: „cecelia ahern flawed tumblr”Már az alapötlet is nagyon érdekes volt - hogy apró vétkekért megbélyegeznek és kivetnek a társadalomból. Tetszett az egész világ felépítése, jól szervezett volt az egész és következetesek voltak a dolgok, szépen elmagyarázta a vétkes társadalom felépítését és nekem ez egy hatalmas plusz pont lett. Ez is egy olyan ötlet, amit a jövőben abszolút el tudnék képzelni.

A főhős, Celestine egyből megkedvelhető, a gondolkodásmódja és a tettei szimpatikusak. A többi szereplő közül a kedvencem még Celestine nagypapája és Carrick lettek. Már a történet felütése is nagyon jól kezdődött, egyből belecsapott szinte a közepébe, és nekem egy kicsit a Rákosi-korszakot juttatta eszembe (jó, nemrég érettségiztem, még ilyenekre asszociálok! :)) a botlásoktól való rettegéssel, és azzal, hogy bárkihez bármikor becsengethetnek, hogy elhurcolják és vétkesnek nyilvánítsák, akkor is, ha nem tett semmit, csak útban volt valakinek. Szóval ez így nagyon hidegrázós és valós érzést nyújtott.


Ahern nagyon jól csavargatta a történet szálait, soha nem tudtam, hogy mi fog történni és voltak részek, ahol a körmömet is tövig rágtam. Egyetlen egy negatívumot tudok felhozni a könyv kapcsán: olyan hamar és hirtelen vége lett! Mintha még sokkal tovább lenne az első kötet, csak levágták volna a végét. Nekem egy kicsit hiányzott a végéről valami, de a második rész remélhetőleg kárpótol majd érte. Illetve az is kicsit zavart, hogy a rohadtul nyilvánvaló és egyértelmű plot twistre nem világítottak rá, pedig tényleg annyira egyértelmű volt a dolog, hogy szinte már kiszúrta a szemem. ;)

Szereplők



Kedvenc idézetek

A külsejük alapján ítéli meg az embereket, elég egyszer végigstírölnie valakit, és már meg is van róla a véleménye. Zavarja a nem tökéletes látvány, egy csorba fog, egy toka, egy túlméretezett orr – ennyi elég is, hogy alapvetően ne bízzon meg az illetőben. Ezzel nincs is egyedül, a legtöbben ugyanígy éreznek, még ha nem is vallják be maguknak. Anyu szerint ez olyan, mintha koszosán akarnád eladni az autódat. Pedig csillognia kellene. Szerinte ugyanez vonatkozik az emberekre is: sokat elmond a személyiségükről, ha lusták gondozni a külsejüket.

Az Igazság Napján eldöntik a bírák, hogy a gyanúsított Vétkes-e. Ha annak találják, nyilvánosan kihirdetik a vétkét, a bőrébe pedig beleégetik a V jelet az öt lehetséges hely egyikére. A megjelölés helye attól függ, milyen hibát vétettek.     A rossz döntésekért a halántékukra sütik a jelet.     Hazugságért a nyelvüket égetik meg.     Ha megkárosították a társadalmat, a jobb tenyerüket jelölik meg.     Ha hűtlenek voltak a Vizsgálóbizottsághoz, a szívük tájékán a mellkasukat billogozzák meg.     Ha nem illeszkedtek be a társadalomba, a jobb talpukra kerül az égetett V.     A Vétkesek ezenkívül mindig kötelesek viselni a vörös V betűs karszalagot, hogy az emberek bármikor megismerjék őket, és hogy elrettentő példaként szolgáljanak mindenki számára. Nem kerülnek börtönbe, hiszen nem sértettek törvényt, tettük nem illegális, mégis károsnak bizonyul a társadalom számára. Köztünk járhatnak, de a közösség kitaszítja őket. Száműzetnek a társadalomból, és más szabályok vonatkoznak rájuk.

Ha volt vétkem, a hiszékenységem volt az, de most már kinyílt a szemem, és éberen figyelem, mi folyik körülöttem.

★★★★★★★★★★ (10/10)

INFORMÁCIÓK:
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 382
Megjelenés éve: 2016
Eredeti cím: Flawed


A bejegyzés az Athenaeum Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése