Sophie Divry - The Library of Unrequited Love


One morning a librarian finds a reader who has been locked in overnight.
She starts to talk to him, a one-way conversation that soon gathers pace as an outpouring of frustrations, observations and anguishes. Two things shine through: her shy, unrequited passion for a quiet researcher named Martin, and an ardent and absolute love of books.

A delightful flight of fancy for the lonely bookworm in all of us…
Hmm... vajon mi is lenne a jó szó erre a könyvre: megbánás? pénzpocsékolás? nonszensz? Nem tudom, talán mindhárom jól kifejezi, mit érzek most éppen. Szóval történt az, hogy éppen a szülinapomra rendeltem magamnak könyvet a párom nevében a Bookline idegen nyelvű szekciójából, és már két könyvet beraktam a kosaramba, de hármat "kellett" rendelnem. Szóval hát nézelődtem, és megláttam ezt: húú, izgalmas a fülszöveg, a borító gyönyörű, hát ez kell!

Az első hidegzuhany akkor ért, amikor megláttam, hogy egy normál könyv áráért ez a könyv még 100 oldalas sincs, és már komolyan vastagabb tájékoztatók vannak kihelyezve a patikában ennél. No de nem baj, ha nagyon jó, akkor az sem számít, ha kevés (lásd Nekem is van apukám!, Rossz időben, rossz helyen) No igen. Ezért vagyok bajban ezzel a könyvvel. Mert egyrészről imádtam, de vannak olyan dolgok, amiket nem tudok megbocsátani:
  • bla-bla-bla: most komoly, hogy egy 92 oldalas monológot olvastam?
  • monológ: igen, ez a másik probléma. Hogy nincs párbeszéd. Se semmi más. Csak pofázik és pofázik.
  • Nem tudjuk, hogy kinek is pofázik
  • Martin folyik a csapból is: komolyan, kit érdekelnek egy idegen viszonzatlan érzései egy nála 10-15 évvel fiatalabb srác iránt, aki egyszer hozzászólt, hogy kapcsolja fel a villanyt, és már beleszeretett?
  • filozofálgatás: és ez vajon kit érdekel? Hogy ki találta fel a könyvtári rendszerző rendszert (?) mármint oké, lehet, hogy valakit érdekel, de az akkor olvasson szakirodalmat.
Szóval hát elég nagy csalódás volt, és sajnálom a rá kidobott pénzt, de az értelmes könyves gondolatokért nem nullcsillagozom le.

Kedvenc idézetek

"Going into the library is nothing more or less than getting back onto your mummy's lap. Yes, like Mummy, the library gives you a magic kiss and everything's better. Love life in ruins? Hate everyone? Despair over the state of the planet? Headache? Insomnia? Indigestion? Corns? I cann tell you, there's nothing the library can't cure."

"Poor woman: she's never read a book in her life."

"Book and reader, if they meet up at the right moment in a person's life, it can make sparks fly, set you alight, change your life"

"All the hundreds of books pouring off the presses, ninety-nine per cent of them they'd do better to use the paper for wrapping takeaways."

"Even today, two hundred years after Robespierre, a library is still a bit of a gloomy place. Oh, don't try and tell me different. Listen, you might meet someone on the way to the cinema, or the restaurant, or the swimming pool, or a café, looking happy, that's normal. But have you ever heard people in the street saying things like: „I'm going to spend the day in the library, yippee!” "Oh, fantastic, you lucky thing!""

"On the bus, I see all these zombies. One with his iPod, another on his mobile, number three fiddling with his tablet. None of these morons reads a book on the bus. Never. That would be too much effort."

"When I'm reading, I can forget everything."

"You're never alone if you live surrounded by books."

☆☆☆☆☆☆☆ (3/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése