Gyereksarok 26. - Jan Godfrey: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?




Nagypapa születésnapjára minden évben rózsaszín virágba borult a cseresznyefa, de idén a fa nem volt sehol! Csak egy tömzsi tuskó árválkodott a helyén. Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? kérdezte Veronika csodálkozva. A fa meghalt, mert már nagyon-nagyon öreg volt. Ki kellett vágni felelte nagypapa. Nagypapa és kis unokája a kertben sétálgatva gondolkodnak életről, halálról, mennyországról. A könyv szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak kíván segíteni abban, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról általában vagy egy családtag, ismerős haláláról.





Rég nem fogtam már mesekönyvet a kezembe, viszont Godfrey könyvének fülszövege egyből felkeltette az érdeklődésemet. Mindig is rettegtem attól az időszaktól, amikor majd a saját gyermekemnek kell elmondanom egy családtag vagy ismerős halálhírét, hiszen ha visszaemlékszem, bennem is mély nyomott hagyott egy-két ilyen esemény gyermekkoromban. De miután elolvastam ezt a könyvet, megígértem magamnak, hogy ha egyszer szembe kell néznem egy ilyen szomorú hír közlésével, biztos, hogy ezzel a könyvvel fogom tenni. A könyv a gyermekek szemszögéből mutatja be az elmúlás, a veszteség érzését és kíméletes magyarázatot ad a dolgok miértjére.

Nagyon ajánlom mindenkinek, mert nem csak segít feldolgozni egy ilyen kényes témát, de gyönyörű illusztrációkkal egy nagyon értékes tanulságot fogalmaz meg.

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Harmat Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése