James Dashner: Halálos hajsza (Halandósági elv-trilógia #1)

Az ​​Útvesztő szerzőjének új sorozata. Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik. Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson és Sarah elindul az Ösvényen, amely talán elvezet Kaine-hez. Szörnyű és brutális próbák, lávafolyamok, kozmikus földrengések és öldöklő háborúk között vezet az útjuk. Ezer halál vár rájuk, de csak a virtuális álomban – vagy talán mégsem csupán ott? Ahogy a játék és a valóság határai egyre inkább elmosódnak, úgy lesz a virtuális álomból igazi rémálom…James Dashner az egyik kedvenc íróm lett az Útvesztő elolvasása után, így evidens volt, hogy akármit ír legközelebb, én azt elolvasom. És hát így jött a képbe a Halálos hajsza, ami témájában nagyon más, mint Az útvesztő, de azért vannak hasonlóságok is.

Az a helyzet, hogy ez egy olyan disztópia, ami hangyányit jobban elképzelhető, hogy megtörténik a való világban, mint Az útvesztő. Ugyanis a technika rohamos fejlődésével eljön majd az a pont is, talán nem is olyan sokára, mikor úgy mozgunk majd a virtuális térben, mintha otthon lennénk, ott fogjuk élni az életünket, ott lesznek a barátaink (mint Michael esetében, aki a legjobb barátaival a való világban még csak soha nem is találkozott), és ez amellett, hogy elképesztő, nagyon is veszélyes. Dashner ebben a regényben egy olyan világot fest meg előttünk, amely hamarosan eljön, és jobb, ha felkészülünk rá.

Vérbeli kockaként (geek-ként, vagy nem tudom, mi erre a helyes szó) nekem nagyon tetszett a regény koncepciója, a virtuális valóság, a játék felépítése, és tetszett a rejtélyes főgonosz karaktere is. Már az első oldal nagyon erősen indít, egyből egy durva helyzetbe ugrunk bele. Remélem, nemsokára jön a folytatás is, mert érdekel. :)

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 302
Eredeti cím: The Eye of Minds
Rendeld meg!

★★★★★★★★★★ (10/10)

A bejegyzés a Cartaphilus Kiadó jóvoltából jöhetett létre