Helen Fielding - Bridget Jones naplója (Bridget Jones naplója #1)

Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzõterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak.

Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. Ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem titkolt célja, hogy őt összehozzák a megfelelőnek ítélt fiatalemberrel, és rendszerint katasztrofálisan végződnek. Saját barátai – a harcos feminista Sharon; a kétgyerekes Magda, akit csal a férje; Jude, akinek a barátját mindenki utálja; a homoszexuális Tom – szintén ellátják különféle jó tanácsokkal az élet dolgait illetően, miközben néha maguk is látványosan melléfognak a saját szerelmi és egyéb ügyeikben. De mire újra eljön a szilveszter, sok mindenki életében sok minden megváltozik.

A könyv hihetetlen sikert aratott nem csak Angliában és Amerikában, hanem nálunk is, amit nem utolsósorban fergeteges humorának és a könyvből készült filmnek köszönhet. És valóban, Bridget naplóján minden nő szívből kacaghat – ki azért, mert ő nem ebben a cipőben jár, ki azért, mert nem csak ő jár ebben a cipőben. A férfiak is pompásan szórakozhatnak rajta, talán még tanulnak is belőle.
~


Ezt a könyvet nem olvastam, hanem gobelinezés közben hallgattam hangoskönyvben, és lehet, hogy a felolvasó harsány hangszíne és túlzott hangjátéka befolyással lesz az értékelésemre, de nem tudok elvonatkoztatni ettől.


Szerintem mindenkinek ismerős Bridget Jones, ha nem is a könyvekből, de a filmből, amit előszeretettel néznek nők, asszonyok, mindenki egy kicsit magára ismer a kelekótya Bridgetben. Én körülbelül a könyv feléig jutottam el, de eldöntöttem, hogy a vicces könyvek nem annyira felelnek meg az én ízlésemnek.

Adott Bridget Jones, a nő, aki egy kicsit szétszórt, kicsit szeleburdi, perverz, vicces, talpraesett, kicsit duci, kicsit láncdohányos, és reménytelenül szerelmes Danielbe, a főnökébe. Aztán ott van a klasszikus regényhős névrokona, Mark Darcy, aki egy kínosan viselkedő, sármos angol úriember, aki még tovább bonyolítja Bridget életét.

Jót szórakoztam Bridget beszólásain, de néhol már kissé túl soknak éreztem őket. Viszont szeretettel ajánlom a 20-as, 30-as nőknek, akik elégedetlenek a testükkel, az életükkel, a szerelmi életükkel.

★★★★★★★★☆☆ (8/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése