Michael Grant & Katherine Applegate - Eve & Adam - Éva és Ádám

Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.

Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.

Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse?


Nem is tudom, mit mondjak erről a könyvről. Tetszett, tetszett, de azért annyira nem.
Már a megjelenés óta birizgálja a fantáziámat ez a könyv, érdekes a borító, érdekes a fülszöveg, szóval örülök, hogy sikerült cserével megszereznem és elolvasnom végre. :)

Szerintem ebből az alapötletből egy iszonyat jó történet kerekedhetett volna, de valahogy mégis hiányzott valami nekem belőle. Talán az, hogy a szereplők a legkevésbé sem voltak szimpatikusak, vagy az, hogy az egész lehetőségszerű sci-fi vonal eltűnt az ifjúsági hangvétel miatt...nem tudom, de hiába tetszett, erre nem tudok 10 csillagot adni.

A regény egyetlen megmentője a humor, a jónak ígérkező, sci-fi-s beütés és a rejtélyes hangulat volt, ami a könyv végéig kitartott. Sajnálom, hogy nem lett belőle több, mint egyszeri olvasmány.


Szereplők

Adam Allbright

Aislin

Eve Spiker

Solo Plissken

Terra Spiker


Kedvenc idézetek

"– Akkor itt a tökéletes pasid. 
Vállat vonok. 
– A tökéletes nem igazán felel meg nekem. 
– Most viccelsz? – néz hitetlenkedve. Újra Adamre néz. – Basszus, Eve, ez a pasi bámulatos! 
– Nekem a kicsit kevésbé bámulatos jön be. 
(…) 
– Nézz már rá! – magyarázza Solo. – Teljesen heteró vagyok, de még én is elkapnám egy körre! 
– Kösz! – mondja Adam. 
– Engem akarsz helyette? – kérdezi Solo. – Begolyóztál? 
– Úgy tűnik – közlöm. 
(…) 
Solo igyekszik felülni, de még kába. Az ágya szélére ülök, és segítek neki felülni. Eközben átkarolom a hátát. Kisimítom a szeméből a nedves haját. 
A háta nem olyan kidolgozott, mint Adamé, és a haja sem olyan szép. 
Viszont emlékszem, milyen volt Adammal csókolózni. És arra is emlékszem, milyen volt Solóval. És tudom, melyiket szeretném megismételni."

"– Szabadság – közli meglepően sürgető hangsúllyal. 
– Felelősség – vágok vissza. 
– Ezek együtt járnak? 
– Úgy hallottam – felelem."

"Ő a leggyönyörűbb férfi, akit életemben láttam. Egész életemben. Akárhol. George Clooney, Johnny Depp és Justin Timberlake, mindannyian csak Adam kevésbé jóképű haverjai lehetnének."

"– Azt nem kalkuláltam bele a terveimbe, hogy két lány is lesz velem. 
– Jellemző – közli Aislin vontatottan. – A pasik folyton két csajra vágynak, de hogy meg is tervezzék a dolgot? Ugyan már!"

"– Ugyan már, Aislin, mindenki egy kicsit szabálytalan a maga egyedi módján, nem? Senki nem tökéletes. 
– Most viccelsz? 
– Dehogy – bizonygatom. 
– Oké. És ezt pont te mondod, aki nem akart randizni Finnian Lenzerrel, mert túl szőke volt a haja. 
– Tulajdonképpen albínó – közlöm. – Nem mintha ez gond lenne. 
– Toine Talbert túl alacsony volt, John Hanover túl sovány, Lorenzónak meg, akinek most nem rémlik a vezetékneve, vicces volt a képe…"

"Azt hiszem, az elhalálozás elfogadható indoknak számít arra, hogy nem csinálom meg a házit."

"Amikor az ember éppen meghal – gondolom, miközben sebzett madár módjára repülök a levegőben –, a szeretetre kellene gondolnia. Vagy ha nem a szereteten elmélkedik, akkor lajstromot kellene készíteni a bűneiről, vagy azon kéne tépelődni, hogy miért is nem a lámpánál ment át az úton. 
Almára viszont semmiképp nem kellene gondolnia."


««««««««« (9/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése