Gill Hornby - Méhkas

MÉHKIRÁLYNŐBŐL CSAK EGY LEHET


A Szent Ambrusban újabb iskolaév veszi kezdetét. Miközben a gyerekek az osztálytermekben sajátítják el az ismereteket, anyáik is komoly leckékben részesülnek. Sokat tanulnak például a barátságról. Az árulásról. A közösség törvényeiről, a hatalom múlékony voltáról… és arról, hogyan érhetik el, hogy őket is meghívják a többiekkel ebédelni.


BEATRICE – idén is vitathatatlanul ő a méhkirálynő, aki isteni jogon uralkodik a pénzgyűjtő akciók szervezése felett… ahogy tavaly, és nyilván az összes ezt követő évben is.

HEATHER – annyira vágyik arra, hogy ő is beszállhasson a feladatokba, annyira vágyik arra, hogy felfigyeljenek rá, annyira vágyik arra, hogy tartozhasson valahová.

GEORGIE – annyira vágyik egy cigarettára.

És RACHEL, aki kellő távolságot tartva tanulmányozza mindannyiukat, ám hamarosan rá kell döbbennie arra, hogy milyen keskeny mezsgye választja el a másokon derülő megfigyelőt és a szerencsétlen számkivetettet.

A Méhkas végtelenül jó humorral, éles szemmel megírt történet, amely női barátságokról és hatalmi játszmákról szól, valamint arról, milyen örömökkel és kockázatokkal (na jó, főleg kockázatokkal) jár az, amikor valaki igyekszik megtenni mindazt, ami csak tőle telik.

„Okos és szellemes szöveg, amelynek olvasása közben végigfut a borzongás mindenkin, aki még emlékszik azokra az időkre, amikor utolsóként választották be a csapatba, vagy kihagyták a közös ebédekből.” 
SUNDAY TIMES

Gill Hornby írással és újságírással foglalkozik. Négy gyermeke van, Angliában él férjével, Robert Harrisszel. A Méhkas az első regénye.
~
A Méhkasra három egyszerű okból figyeltem fel:
  • A borítója gyönyörű.
  • A fülszöveg elolvasása után úgy gondoltam, hogy hasonlít a Született feleségekre.
  • Egy könnyed nyári olvasmányt kerestem.
Kezdjük először is azzal, hogy aki egy jó kis strandkönyvet keres, annak mindenképpen ajánlom. Szórakoztató, könnyed, humoros és valószerű. Simán el tudom képzelni, hogy ez a való életben is megtörténik. Persze nem itt, Magyarországon, de Amerikában igen.

Az írónő rendkívüli realitással érzékelteti ezeknek a szülői munkaközösségeknek, a felső tízezer tagjainak életét, ami nagyon izgalmassá tette az egész könyvet, hiszen ezekbe a körökbe nem mindennap pillanthat be az ember.

Úgy érzem, ez a könyv egy remek szatíra, egy görbe tükör a gazdagok társadalmára, mégis vicces, szórakoztató, és olyan könnyed kis történet az egész. Nekem nagyon tetszett. :)

FanCast: 

Mivel nagy rajongója vagyok a Született feleségek c. sorozatnak, ezért egyből arra asszociáltam az olvasás közben. A szereplőket is a sorozat szereplői alapján képzeltem el.


Beatrice (Marcia Cross)

Heather (Teri Hatcher)

Georgie (Eva Longoria)


Rachel (Felicity Huffan)

★★★★★★★★★★ (10/10)
___________________________
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 452
Eredeti cím: The Hive

A bejegyzés a Gabo Kiadó jóvoltából jöhetett létre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése