Jesse Andrews: Me and Earl and the Dying Girl

Greg Gaines is the last master of high school espionage, able to disappear at will into any social environment. He has only one friend, Earl, and together they spend their time making movies, their own incomprehensible versions of Coppola and Herzog cult classics.
Until Greg’s mother forces him to rekindle his childhood friendship with Rachel.
Rachel has been diagnosed with leukemia—-cue extreme adolescent awkwardness—-but a parental mandate has been issued and must be obeyed. When Rachel stops treatment, Greg and Earl decide the thing to do is to make a film for her, which turns into the Worst Film Ever Made and becomes a turning point in each of their lives.
And all at once Greg must abandon invisibility and stand in the spotlight.



Eddig nem igazán izgatott ennek a könyvnek a létezése, de aztán egyszer csak elkezdett érdekelni, talán a filmadaptáció adta meg a végső lökést ennek érdekében.

A könyv stílusa már az elején megfogott, eszméletlenül jó, vicces és szarkasztikus, valamint nagyon tetszik, hogy a főszereplő megszólítja az olvasót, és figyelmezteti, hogy ha egy haldokló lányról szóló YA könyv kliséit várja ettől a könyvtől, akkor inkább most hagyja abba az olvasást. Tele volt humoros és nagyon találó gondolatokkal, és tetszett, hogy Greg jó adag önkritikával áll magához. A szereplők szimpatikusak, bár inkább Rachel és Greg, Earl nem túl könnyen megkedvelhető.

Tetszettek a fejezetek címei, és hogy kreatívan oldotta meg az író a szöveg megírását, ugyanis vannak benne felsorolások, valamint színházi szövegkönyvhöz hasonló oldalak is. A történet maga, mivel igyekszik elkerülni a romantikus kliséket, elég furcsa, nehezen tudtam beleélni magam, de ennek talán az is az oka, hogy a filmkészítős részek totál érdektelenek voltak számomra. A végén már teljes oldalakat, fejezeteket átugrottam, amikben végig csak filmekről volt szó, nagyon nem tudott érdekelni.

A vége igazán érdekes lett, nem a megszokott happy end, és nem is szemkibőgős lezárás, hanem inkább olyan semmilyen volt. Összességében a stílus miatt tetszett, de vannak ennél sokkal jobb könyvek is.

Kedvenc idézetek

No one seemed to know how my broken arm got infected. Pretty quickly I stopped asking about it. I was worried I would find out that there were other basic medical facts that the nurses didn't know, like where skin comes from, or how surgery works.

You can take pretty much any sentence in this book and if you read it enough times, you will probably end up committing a homicide.

There are two kinds of hot girls: Evil Hot Girls, and Hot Girls Who Are Also Sympathetic Good-Hearted People and Will Not Intentionally Destory Your Life (HGWAASGHPAWNIDYL).

I mean, if the Food Network can turn food into a port, why draw the line there? You know? „Iron Plumber, tonight at Toiler Arena.” Or, or, no wait. Wait, forhet that one. „Live, from Toilet Center: Super Poopers.”


Szereplők



★★★★★★☆☆☆☆ (6/10)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése